StoryEditorOCM
Zdravljejabučni ocat

Tradicionalna je pomoć kod mršavljenja, a neke učinke priznaje mu i znanost. No, koje doze djeluju?

Piše ŽIVIM.hr
5. listopada 2025. - 07:35

Tisućama se godina jabučni ocat naširoko koristi kao začin i prirodni lijek. Jedan od najpoznatijih zdravstvenih učinaka koji mu se tradicionalno pripisuje je pomoć u mršavljenju, a brojna su se moderna istraživanja bavila time mogu li njegovi sastojci, poput bioaktivnih polifenola i octene kiseline, poboljšati osjetljivost na inzulin, kontrolu glikemije, profile lipida i umanjiti oksidativni stres, kako piše na portalu Živim.hr. Neke male studije pokazale su da konzumacija jabučnog octa može smanjiti tjelesnu težinu i masnoću, ali rezultati su nedosljedni.

Nedavno je i povučeno manje kliničko ispitivanje provedeno u Libanonu, čiji su rezultati bili objavljeni prošle godine u zdravstvenoj publikaciji BMJ Nutrition, Prevention & Health i koje je tvrdilo da svakodnevno konzumiranje manje količine jabučnog octa pomaže u mršavljenju. No, stručna javnost je upozorila na neodrživost rezultata, pa je izdavač pokrenuo istragu. Otkrili su statističke pogreške i nisu uspjeli ponoviti rezultate studije te su je povukli. Autori istraživanja izvijestili su da su pogreške učinjene nenamjerno te su se složili s povlačenjem studije, prenijela je Hina.

Sastav tijela

To nije obeshrabrilo druge u nastojanjima rasvjetljivanja mogućih djelovanja jabučnog octa - u nedavnoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Nutrients, talijanski znanstvenici pregledali su ranija randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su procjenjivala upotrebu dodatka jabučnog octa s ciljem poboljšanja sastava tijela kod odraslih osoba. Unos je bio, pokazali su rezultati, povezan s određenim smanjenjem opsega struka, indeksa tjelesne mase (ITM) i tjelesne težine, posebno kod odraslih s pretilošću, prekomjernom težinom ili dijabetesom tipa 2.

image
/Shutterstock

U meta-analizu su bila uključena randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su trajala najmanje četiri tjedna i koja su uspoređivala konzumaciju octa s placebom ili s drugim kontrolama. Primarni ishodi koje su pratili bile su promjene u tjelesnoj težini, ITM-u i opsegu struka, uz dodatne analize koje su ispitivale učinke podskupina prema dozi, trajanju te prema karakteristikama sudionika.

Manja kilaža i ITM

Od gotovo 3000 identificiranih studija, samo je njih deset, objavljenih između 2009. i 2024. godine, zadovoljilo kriterije. Provedene su uglavnom u Aziji, sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, a obuhvatile su 861 odraslu osobu. Sudionici su imali prekomjernu tjelesnu težinu, pretilost ili dijabetes tipa 2, a ITM im je bio u rasponu od 26,5 do 32,1 kg/m². Studije su trajale između četiri i 12 tjedana i uključivale su dnevni unos jabučnog octa od 5 do 30 ml, u tekućini ili tabletama, ponekad u kombinaciji sa savjetima o prehrani ili vježbanju. Kontrolne skupine primale su vodu, placebo, metformin ili smjernice o načinu života.

Meta-analiza je otkrila da je jabučni ocat značajno smanjio tjelesnu težinu i ITM u usporedbi s kontrolnim skupinama. U prosjeku su sudionici izgubili približno 7,5 kilograma, a ITM im se smanjio prosječno za 2 kg/m² tijekom 12 tjedana, što ukazuje na to da bi ocat mogao obećavati u regulaciji težine. Ovi su učinci bili dosljedni kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih osoba te onih s dijabetesom tipa 2. Otkriveno je i da učinak ovisi o dozi, slabiji je ako se uzima od 5 do 15 ml/dan, dok su najveće dobrobiti uočene pri uzimanju 30 ml/dan. Poboljšanja su zabilježena i u kraćim i u duljim studijama.

Mehanizmi koje pokreće

Konzumacija jabučnog octa dovela je i do skromnog smanjenja opsega struka (oko 3 centimetra), no taj učinak nije bio dosljedan u svim podskupinama te su smanjenja bila značajna samo među sudionicima s dijabetesom tipa 2. U omjeru opsega struka i bokova nisu primijećene značajne promjene bez obzira na dozu ili trajanje ispitivanja. Kao mehanizmi koje jabučni ocat pokreće i koji potencijalno dovode do navedenih učinaka navode se sporije pražnjenje želuca, veći osjećaj sitosti, modulacija metabolizma glukoze i lipida, aktivacija puteva protein kinaze i mogući učinci na crijevnu mikrobiotu.

Po rezultatima, jabučni ocat obećava kao pristupačan dodatak za kontrolu pretilosti, no analizirane su studije heterogene, kratkotrajne, različitih formulacija i doza jabučnog octa, a kod nekih je upitna i nepristranost. Stoga su potrebna veća, dugotrajnija i standardizirana ispitivanja sa sustavnim praćenjem sigurnosti kako bi se potvrdila dugoročna učinkovitost i sigurnost jabučnog octa, zaključuju znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:26