Jesen je u znaku grožđa, kestena, kupusa, oraha i raznog drugog voća i povrća koje, osim bogatstva okusa, sadrži i obilje dragocjenih hranjivih tvari koje će tijekom hladnijih dana štititi naš organizam od bolesti. Među jesensnkom superhranom je i omiljeni kukuruz.
Bogat vlaknima
Štandovi s kuhanim ili pečenim kukuruzom prvi su znak jeseni. S obzirom na blagi, slatkasti okus nije ni čudo što je omiljena namirnica, no trebao bi to biti i zbog svojih nutritivnih vrijednosti.
Naime, kukuruz je još jedna od namirnica bogatih vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola i reguliraju probavu, a sadrži i visok udio folne kiseline, vitamin B1, koji je važan za pravilan rad mozga te ugljikohidrate koji nas opskrbljuju potrebnom energijom, piše živim.hr.
Uništavač raka i virusa
U nizu znanstvenih studija o kukuruzu se govori kao o namirnici koja sprečava pojavu raka i suzbija djelovanje virusa u organizmu. Za tu zaštitničku ulogu zaslužan je inhibitor proteaze.
Tijekom istraživanja provedenog na ženama zaraženim virusom koji može uzrokovati rak grla maternice, dr. Charles Butterworth sa Sveučilišta u Alabami otkrio je da se virus povlači kod odgovarajuće količine folne kiseline u krvi. Butterworth smatra da u slučaju manjka folne kiseline može doći do "loma kromosoma na njihovim slabim točkama". Tada se virus uvlači u nasljednu osnovu zdrave stanice i izaziva početne promjene koje prethode raku.
Kod osoba s niskom razinom folne kiseline u krvi pet puta je veća mogućnost razvoja prekanceroznih promjena stanica, nego kod onih s visokom razinom folne kiseline. A kukuruz sadrži veliki udio folne kiseline.
Kuhani je moćniji
Uvriježeno mišljenje kako je sirovo povrće zdravije od kuhanog, ne vrijedi za kukuruz. Američki istraživači su otkrili da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću što povećava njegove "zaštitničke" moći.
Antioksidansi su molekule koje pomažu organizmu u obrani od štetnih slobodnih radikala i tako nas štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alzheimerove bolesti. Osim toga toplinska obrada povećava i aktivnost antioksidativnih molekula te razinu fitotvari u kukuruzu.
Objavili su to u Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici sa Sveučilišta Cornell, SAD. Oni su mjerili antioksidativnu aktivnost kukuruza prije i poslije kuhanja, i uočili su da ona raste proporcionalno s trajanjem kuhanja.
Evo zašto: kuhanjem se oslobađa ferulička kiselina, fitotvar koja se nalazi samo u nekom voću i povrću, dok kukuruz njome obiluje. Ona ima snažno antioksidativno djelovanje, pa joj se pripisuju antikarcinogena svojstva, navodi fitness.hr.
Kukuruz se može kuhati, peći, dodavati juhama i salatama, a izvrstan su prilog, npr. popečci od kukuruza i paprike. Priprema je brza i jednostavna, ukusni su i hrskavi, a poslužiti se mogu uz žlicu kiselog vrhnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....