Iako danas nije toliko popularno kao kefir ili grčki jogurt, kiselo mlijeko i dalje zaslužuje svoje mjesto na prehrambenoj sceni zbog niza vrijednih nutrijenata koje nudi. Kiselo mlijeko dobivamo interakcijom mliječno-kiselinskih bakterija i kvasnih gljivica. Nije teško napraviti ga, a o količini mliječne masti ovisi kvaliteta, kao i okus. Za dobar nutritivni profil zaslužan je jednak sadržaj masnoća, ugljikohidrata i proteina.
Kiselo mlijeko ima visok sadržaj kalcija. Vrlo je važno uključiti ga u prehranu ako smo skloni osteoporozi, imamo lomljive nokte ili su nam loši zubi. Koristi su velike prije svega za probavni sustav jer mliječna kiselina, nužna za kiseljenje mlijeka, mijenja strukturu čistih masti i bjelančevina. Naš probavni sustav onda ih lakše probavlja.
Ovaj tradicionalni mliječni proizvod nastaje fermentacijom nepasteriziranog mlijeka i prepoznatljiv je po svojem karakterističnom kiselkastom okusu. Taj okus duguje tvarima koje nastaju tijekom fermentacije – ponajviše mliječnoj i octenoj kiselini, etanolu i ugljikovu dioksidu.
Uključivanjem kiselog mlijeka u svakodnevnu prehranu unosite važne minerale poput magnezija, kalija i kalcija, ali i vitamine B-skupine, A, D i K. Osim što je nutritivno bogato, kiselo mlijeko ima i nizak kalorijski sadržaj – prosječno samo 50 kcal na 100 grama – te nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za osobe koje paze na prehranu.
Kiselo mlijeko izvrstan je prirodni probiotik. Bakterije mliječne kiseline povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru – potiču rad crijeva, olakšavaju probavu i potpomažu regeneraciju sluznice probavnog sustava. Također, redovita konzumacija jača imunosni sustav.
Nutricionisti često ističu da kiselo mlijeko djeluje poput “usisavača za crijeva”. Potiče lučenje probavnih sokova, ublažava zatvor, a može pomoći i u izgaranju masnoća – zbog čega je odličan dodatak prehrani za one koji žele regulirati tjelesnu težinu.
Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mlijeka na prazan želudac ujutro prije kave, s dodatkom žlice meda. Međutim, iako ga volimo u izvornom obliku, bilo da je odvojeno od drugih namirnica ili u kombinaciji s onima koje su nam omiljene, kiselo mlijeko najkorisnije je u ovoj kombinaciji: kiselo mlijeko, krastavac, malo bijelog luka, malo soli i voda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....