Zaslađena pića povezana su sa zdravstvenim stanjima, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, a mogla bi i poticati širenje raka kod uznapredovalog kolorektalnog karcinoma.
Istraživači s MD Anderson Cancer Centra Sveučilišta u Teksasu otkrili su da mješavina glukoze i fruktoze u većini zaslađenih pića izravno doprinosi metastazama u predkliničkim modelima raka.
"Kako bismo u potpunosti razumjeli opasnost zaslađenih pića, morali smo vidjeti mogu li postojeći karcinomi učiniti agresivnijima i brže se širiti, a ne samo povećavaju li rizik od obolijevanja od raka. Važno je da rak u ranoj i kasnoj fazi nije isti - razlikuje se po genskim mutacijama, metabolizmu i ukupnoj biologiji", rekla je za Newsweek Jihye Yun, docentica genetike u MD Anderson Cancer Centru.
Rak debelog crijeva uključuje rak debelog crijeva i rak rektuma, od kojih će u SAD-u 2025. godine biti oko 107.320 novih slučajeva, odnosno 46.950 novih slučajeva, prema procjenama Američkog društva za rak.
Kao drugi najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca i žena zajedno, očekuje se da će rak debelog crijeva uzrokovati oko 52.900 smrtnih slučajeva ove godine.
Više od polovice svih karcinoma debelog crijeva povezano je s čimbenicima rizika koji se mogu promijeniti, ističe neprofitna organizacija, što uključuje prekomjernu tjelesnu težinu i određene vrste prehrane.
Kako bi istražili mogući utjecaj slatkih pića na uznapredovali kolorektalni karcinom, istraživači su koristili laboratorijske modele raka kako bi usporedili učinke glukoze i fruktoze s učincima samo glukoze ili fruktoze.
Koristili su mišje modele, ljudske stanične linije te ljudske uzorke i podatke, ali nisu izravno provodili eksperimente na ljudima.
"Pokazali smo da izbacivanje slatkih pića usporava širenje kolorektalnog karcinoma u našim predkliničkim modelima, čak i nakon što su se tumori već formirali. To sugerira da promjene u prehrani još uvijek mogu napraviti razliku u kasnijim fazama bolesti, iako će biti potrebna klinička istraživanja na pacijentima kako bi se to potvrdilo", rekao je Yun.
Prethodna studija Yunovog laboratorija pokazala je da čak i umjeren unos slatkih pića izravno potiče rast tumora u ranom stadiju raka debelog crijeva. To je bilo neovisno o osobi koja ima pretilost.
Njihovi novi nalazi o bolesti u kasnijem stadiju sugeriraju da, osim smanjenja slatkih pića, ciljanje na enzim SORD može ponuditi mogućnosti za smanjenje širenja raka debelog crijeva. Izmjene trenutnih prehrambenih preporuka također mogu pomoći u smanjenju konzumacije slatkih pića, prema
"Sljedeći korak je vidjeti jesu li ovi rezultati istiniti kod ljudi.", kaže Yun, piše Newsweek.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....