Žene mlađe od 50 godina koje redovito jedu ultraprerađenu hranu imaju znatno veću vjerojatnost razvoja polipa crijeva koji su povezani s rakom, kako sugerira novo istraživanje.
Najnovija globalna analiza otkrila je da je rak debelog crijeva jedini oblik bolesti kojem se učestalost povećala u ovoj dobnoj skupini, što je potaknulo istraživače da pomnije istraže potencijalne okidače iz okoliša.
Ultraprerađena hrana, obično siromašna vlaknima i puna emulgatora, dugo se povezivala s rakom crijeva, ali do sada su podaci o neutralnim polipozama (UPF) i ranim izraslinama u crijevima uglavnom bili zanemareni, piše Daily Mail.
U studiji su vodeći stručnjaci za rak iz PROSPECT-a, koju financira Cancer Grand Challenges – globalna istraživačka inicijativa koju su osnovali Cancer Research UK i Nacionalni institut za rak – proučavali rezultate endoskopije više od 29.100 žena.
Istraživači su otkrili da su oni koji su jeli najviše neutraliziranih biljnih maslaca (UPF) imali 45 posto veći rizik od razvoja izraslina na debelom crijevu ili rektumu.
Iako su polipi obično bezopasni i nisu uvijek razlog za zabrinutost, u malom broju slučajeva polip s vremenom može postati kancerogen.
Ispitano gotovo 30.000 medicinskih sestara
Dr. Andrew Chan, stručnjak za kliničku i translacijsku epidemiologiju u Općoj bolnici Massachusetts i glavni autor studije, rekao je: "Vidimo sve više slučajeva raka crijeva kod mlađih odraslih osoba i još uvijek ne razumijemo zašto. Naše istraživanje istražuje moguće čimbenike poput prehrane, nedostatka tjelovježbe i poremećaja crijevnog mikrobioma, koji svi mogu imati ulogu."
Objavljujući svoja otkrića u časopisu JAMA Oncology, istraživači su analizirali je li konzumiranje više UPF-ova povezano s povećanim rizikom od nekancerogenih tumora i nazubljenih lezija u crijevima – dva glavna pokretača kolorektalnog karcinoma.
Usporedili su rezultate donje endoskopije 29.105 medicinskih sestara u dobi od 25 do 42 godine, uključenih u Studiju zdravlja medicinskih sestara II, kako bi dobili rani uvid u napredovanje raka povezanog s prehranom.
Kolonoskopije se rutinski provode kako bi se provjerilo što uzrokuje simptome crijeva poput rektalnog krvarenja, proljeva, zatvora i neobjašnjivog gubitka težine. Također mogu otkriti polipe crijeva.
Čimbenici načina života, obiteljska i medicinska anamneza prikupljeni su putem upitnika koji su se slali svake druge godine počevši od 1989., a prehrambene navike putem upitnika o učestalosti konzumiranja hrane koji su se provodili svake četiri godine počevši od 1991. godine.
Oni koji su imali anamnezu iritabilne crijevne bolesti (IBS), kolorektalnih polipa ili kojima je dijagnosticiran rak prije endoskopije bili su isključeni.
Preostali sudionici praćeni su do 1. lipnja 2015., do kada su svi navršili 50 godina.
Detaljna analiza prehrane
Unos UPF-a procijenjen je pomoću upitnika o hrani koji su podijeljeni u četiri skupine prema Novom klasifikacijskom sustavu – neprerađena ili minimalno prerađena hrana, prerađena hrana i ultraprerađena hrana – i sadržavali su više od 130 stavki.
Unutar kategorije UPF-ova hrana je dodatno kategorizirana kako bi odražavala svoje zdravstvene prednosti. Na primjer, kruh od cjelovitih žitarica i slatki kolači rangirani su drugačije.
Sveukupno, konzumacija UPF-a procijenjena je kao broj porcija UPF-a koje su medicinske sestre jele dnevno u odnosu na ukupni unos kalorija.
Tijekom 24-godišnjeg istraživanja istraživači su otkrili da su one koje su imale najviše UPF-a imale veći BMI, više su pušile i imale su veću prevalenciju dijabetesa tipa 2 od onih koje su jele manje.
Te su žene također imale tendenciju uzimati više protuupalnih lijekova protiv bolova, poput aspirina, i češće su bile na hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Također su rjeđe uzimale dodatke prehrani i bile su manje aktivne od svojih vršnjakinja.
U prosjeku, unos UPF-a činio je oko 35 posto ukupnih dnevnih kalorija – što je ekvivalentno oko 5,7 porcija dnevno, prvenstveno iz kruha i hrane za doručak, umaka, namaza, začina i slatkih pića.
Do kraja istraživanja zabilježeno je 1189 slučajeva tumora s ranim početkom i 1598 nazubljenih lezija.
Oni koji su jeli najviše UPF-ova imali su veću vjerojatnost razvoja tumora s ranim početkom, ali ne i lezija – a umjetno zaslađena pića potiču taj trend.
Istraživači su zaključili: "Ovo sugerira da kombinirana izloženost višestrukim aditivima u hrani može imati koktel-učinak na zdravlje crijeva oštećujući barijernu funkciju i mijenjajući mikrobiom. Naši nalazi ističu važnost prehrane u ranoj kolorektalnoj karcinogenezi i podržavaju poboljšanja kvalitete prehrane kao strategiju za ublažavanje rastućeg tereta ranih kolorektalnih karcinoma."
Dijagnoze kod osoba od 25 do 49 godina povećane za više od 50 posto
Profesor Charles Swanton, predsjednik Znanstvenog odbora Cancer Grand Challenges i glavni kliničar Cancer Research UK, dodao je: "Ova studija baca svjetlo na to kako su prehrana i drugi čimbenici povezani sa zdravljem crijeva i promjenama u crijevima povezanim s rizikom od raka. Iako uzročnost još nije dokazana, istraživači diljem svijeta u PROSPECT timu kombiniraju studije velikih populacija s najsuvremenijom laboratorijskom znanošću kako bi stvorili jasniju sliku čimbenika koji mogu pridonijeti ovom trendu i kako bismo mogli pomoći u njegovu smanjenju u budućim generacijama."
U Velikoj Britaniji svake je godine oko 44.000 slučajeva raka crijeva, a u SAD-u 142.000, što ga čini četvrtim najčešćim rakom u objema zemljama.
Prethodna istraživanja također su sugerirala da su se u Engleskoj dijagnoze kod osoba u dobi od 25 do 49 godina povećale za više od 50 posto od početka 90-ih godina.
U SAD-u se, u međuvremenu, već predviđa da će bolest postati najčešći rak kod osoba mlađih od 50 godina do 2030. godine.
Simptomi često uključuju promjene u stolici, poput upornog i novog proljeva ili zatvora, potrebe ili osjećaja potrebe za češćom ili rjeđom nuždom te krvi u stolici. Bol u trbuhu, kvržica u želucu, nadutost, neobjašnjiv gubitak težine i umor među ostalim su znakovima.
Svatko tko ima ove simptome trebao bi se obratiti svojem liječniku opće prakse za savjet.
Cancer Research UK procjenjuje da se više od polovine (54 posto) slučajeva raka crijeva u Velikoj Britaniji može spriječiti. Dobrotvorna organizacija sada poziva na dublje promjene kako bi zdraviji način života bio dostupniji i smanjio rastuće stope raka.
Fiona Osgun, voditeljica Odjela za zdravstvene informacije u toj dobrotvornoj organizaciji, rekla je: "Iako ova studija ne mjeri izravno rizik od raka, nudi koristan uvid u to kako prehrana može utjecati na rane promjene u crijevima koje ponekad dovode do raka.
Naša prehrana oblikuje svijet oko nas, od cijena hrane, marketinga i lokalne dostupnosti.
To može otežati zdrave izbore. Potrebne su nam šire promjene – od politike hrane do inicijativa javnog zdravstva – kako bismo zdraviju prehranu učinili dostupnijom svima. Naša cjelokupna prehrana važnija je za rizik od raka od bilo koje pojedine vrste hrane", piše Daily Mail.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....