StoryEditorOCM
ZdravljePA VI MRŠAVITE...

Zaslađivač koji je mogući uzročnik raka nalazi se u 6000 proizvoda! Neke od njih Hrvati masovno kupuju, ima ga i u pivu

Piše DORA KORETIĆ/jl
28. svibnja 2025. - 08:22

Kako su nam godinama ispirali mozgove i uvjeravali nas da treba prestati jesti hranu s previše šećera bilo je logično da će se priča u jednom trenu okrenuti, a šećer postati vjerojatno i bolja varijanta od brojnih drugih nadomjestaka u hrani, piše Jutarnji.

Službena potvrda toga stigla je 2023. godine kad je Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako je jedno od najpoznatijih sladila koje redovito konzumiramo mogući uzročnik raka, a brojni nutricionisti naglo počeli govoriti kako je možda bolje jesti pravi šećer nego umjetne zaslađivače.

Riječ je o aspartamu, niskokaloričnom umjetnom zaslađivaču koji se nalazi u oko šest tisuća proizvoda na tržištu.

Samo neki od popularnih proizvoda u kojima se nalazi aspartam tako su mnoge vrste gaziranih pića, a velika je šansa da ćete ga pronaći u većini proizvoda na kojima se reklamira kako ne sadrže šećere jer, logično, umjesto toga moraju sadržavati neku zamjenu, uglavnom u obliku zaslađivača.

Aspartam je potom sastavni dio nekih lijekova, najčešće onih protiv prehlade koji su dosta popularni i među domaćim potrošačima, a pronašli smo ga i u nekim pudinzima, pa čak i jednoj vrsti pive. Svi oni koji vole žvake također trebaju znati da se u mnogima od njih nalazi aspartam.

Preporučena dnevna doza ovog zaslađivača iznosi 40 miligrama po kilogramu težine, i ona se nije mijenjala nakon spoznaje da je aspartam mogući uzročnik raka što bi značilo da bi on za ćovjek i dalje treba biti siguran, ukoliko se ne prelazi preporučene količine.

Inače, znanstvenici godinama proučavaju aspartam za kojeg je jedna francuska studija na 100 tisuća odraslih osoba pokazala da ljudi koji konzumiraju veće količine zaslađivača imaju veću mogućnost obolijevanja od raka. Prije toga, slične je zaključke donijela i jedna talijanska studija koja je s početkom 2000. godine objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.

Taj je zaslađivač na europskom tržištu prisutan od osamdesetih godina prošlog stoljeća te je dopuštan kao dodatak hrani odnosno aditiv za zaslađivanje raznih vrsta hrane i pića, piše Jutarnji.

U videu koji su objavili novinarka Dora Koretić otkriva u kojim sve popularnim proizvodima u Hrvatskoj ima ovog zaslađivača. Između ostalih, to su Coca Cola Zero, Red Bull bez šećera, lijekovi  MaxFlu i Cafetin Coldmax, našla ga je i u Ožujskom pivu Grejp, Zottovom pudingu, a čest je i u žvakama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:00