StoryEditorOCM
Životnovo istraživanje

Ako vam pojačano opada kosa, odmah izbacite ove dvije vrste pića! Uvedite ovo u prehranu, primijetit ćete razliku

Piše Mozaik SD
27. kolovoza 2025. - 12:46

Znanstvenici su precizno odredili koje namirnice i pića mogu zaštititi od gubitka kose ili ga pak pogoršati, prema pregledu 17 recenziranih studija. Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 61.000 sudionika, pokazalo je da pretjerana konzumacija zaslađenih pića predstavlja značajan čimbenik u gubitku kose, osobito kod muškaraca.

Iako mnogi povezuju gubitak kose sa starenjem, on je sve češći problem i kod mlađih osoba. Prorjeđivanje kose može početi već u kasnim tinejdžerskim godinama, iako se rizik povećava s dobi. Do 35. godine života, čak 66% muškaraca iskusi određeni stupanj prorjeđivanja kose.

image
/Shutterstock

Studija, objavljena u časopisu Nutrition and Health, pretjeranom je konzumacijom definirala unos više od 3.500 ml zaslađenih pića tjedno, što odgovara otprilike 11 limenki gaziranih sokova. Jedna od uključenih studija pokazala je da je ta razina konzumacije povezana sa znatnim porastom gubitka kose, prenosi Mirror.

Štetni učinak šećera na kosu pripisuje se prekomjernoj proizvodnji sebuma koju on potiče na vlasištu. Sebum je masna, voštana tvar koja normalno djeluje kao hidratantna barijera za zaštitu kože i kose.

image
/Shutterstock

Međutim, višak sebuma može potaknuti rast mikroorganizama, iritaciju i upalu – a sve su to čimbenici gubitka kose. Alkohol također igra značajnu ulogu jer doprinosi i pojačanom opadanju kose i njenom preranom sijedenju.

Smanjenje unosa ovih dviju vrsta pića moglo bi usporiti ili čak spriječiti gubitak kose. Istraživači su također identificirali niz namirnica i napitaka koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja kose.

Dodaci vitamina D smanjuju jačinu gubitka kose, dok željezo potiče njezin rast. Povećani unos kupusnjača, poput brokule, kupusa i kelja, također može poboljšati gustoću kose i ublažiti učinke njezina prorjeđivanja.

Znanstvenici su otkrili da određene namirnice imaju specifične koristi za zdravlje kose. Ekstrakti zelenog čaja i dodaci prehrani na bazi zelenog čaja bili su povezani s manjim opadanjem kose tijekom kliničkih ispitivanja.

Konzumacija listova kaki voća (japanske jabuke) dovela je do vidljivih poboljšanja u debljini vlasi. U međuvremenu, unos više od 24 grama soje dnevno bio je povezan s manjim gubitkom kose.

Protein je također ključan za održavanje zdrave kose. Studija je pokazala da je nakon samo dva tjedna smanjene konzumacije proteina došlo do vidljivog stanjivanja i gubitka pigmentacije korijena kose kod muškaraca.

Na kraju su stručnjaci zaključili:

„Prehrana i nutrijenti igraju ključnu ulogu u zdravlju kose, posebice suplementacija vitaminom D i željezom, dok ograničavanje alkohola i zaslađenih pića može biti korisno. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:35