StoryEditorOCM
Životananas i mango

Ananas 100 kuna?! Javio nam se čitatelj šokiran cijenom ‘avionskog voća‘. Znate li što je to i zašto je toliko skupo?

Piše MOZAIK SD
6. svibnja 2025. - 16:01

Oni koji vole tropsko voće, često će posegnuti za ananasom ili mangom, koji se mogu pronaći u svim većim trgovinama. Bez obzira na to što se radi o voću koje stiže iz dalekih tropskih krajeva, prihvatljive je cijene, ali vjerojatno su mnogi od vas primijetili da se u nekim trgovinama i mogu naći neusporedivo skuplji ananasi i mango, na koji stoji da su "avionski".

Jedan od njih je i jedan naš čitatelj, koji nam se javio šokiran cijenom tih avionskih ananasa i manga u jednoj trgovini, za koje se navodi da se prevoze avionom, da su maksimalno svježi i da su ručno ubrani u idealnoj fazi zrelosti.

Kada je riječ o mangu, taj "avionski" je u otprilike pet puta skuplji, dok ananas zna biti i deset puta skuplji te koštati oko 13 eura, što je bivših 100 kuna. Doduše, takvi ananasi, koji se prodaju na komade, budu veći od onih standardnih, ali svejedno se radi o uistinu velikom iznosu za komad voća.

U čemu je razlika?

Što je to ‘avionsko voće‘?

Avionsko voće je termin koji se koristi za opisivanje svježeg ananasa/manga koji je ubran i unutar 24 sata od ubiranja dovezen zrakoplovom iz tropskih regija u kojima se uzgaja. Ovaj način dostave osigurava da ananas ili mango budu svježi, zreli, slatki i sočni.

Drugim riječima, radi se o voću koje bi trebalo biti puno ukusnije i mirisnije od onih standardnih verzija čiji prijevoz s jednog kraja svijeta na drugi traje puno dulje, a većina koja je probala te "avionske" verzije tvrdi da je razlika "nebo i zemlja".

S obzirom na to da je razlika i u cijeni "nebo i zemlja", mnogi će se i dalje držati standardnih opcija koje su neusporedivo jeftinije. Ali kada je mango u pitanju, u nekim našim trgovinama može se pronaći i "ready to eat" verzija, koja je malo skuplja od standardne, ali ni blizu kao "avionska".

image
Zoonar/eva Gruendemann, Zoonar Gmbh/alamy/profimedia/Zoonar/eva Gruendemann, Zoonar Gmbh/alamy/profimedia

Što je to ‘ready to eat‘ mango?

Kada kupujete avionski mango, ili bilo koje drugo voće koje je tako obilježeno, to znači da je ono prvo dozrelo na stablu, a zatim je ubrano i prevezeno avionom.

"Ready to eat" voće razlikuje se u tome što se bere nezrelo i onda dozrijeva u posebnim komorama kod dobavljača koji ga distribuira. Ono je također vrlo ukusno i zapravo vas oslobađa brige kako odabrati mango koji će biti sočan, sladak i ukusan.

A ako se i dalje želite držati standardnih i puno jeftinijih verzija ananasa i manga, u nastavku vam donosimo upute kako odabrati idealno voće i kako sami možete u određenoj mjeri učiniti ukusnijim.

Kako odabrati dobar i zreo ananas?

Boja kore: idealno je da ananas ima zelenkasto-žutu ili zlatno-smeđu nijansu, što ukazuje na zrelost. Potpuno zeleni ananas obično nije zreo, jer ananas ne dozrijeva značajno nakon berbe.

Lišće na vrhu: trebalo bi biti živo, tamnozeleno i bez oštećenja. Ako se lišće lako izvlači ili povlači, to je znak da je ananas zreo. Teže odvajanje lišća može značiti da plod nije zreo.

Miris: pomirišite donji dio ananasa – zreo plod ima sladak, ugodan miris. Ako nema mirisa, ananas nije zreo, a oštar ili neugodan miris može značiti da je prezreo.

Tekstura: kora treba biti čvrsta, ali ananas treba biti lagano mekan na dodir. Ako je previše tvrd, nije zreo, a ako je previše mekan, može biti prezreo.

Težina: dobar ananas je težak za svoju veličinu, što znači da je sočan i zreo.

Izgled kore: izbjegavajte plodove s udubljenjima, oštećenjima ili smeđim mrljama.

Ukratko, birajte ananas koji je težak, sa zelenkasto-žutom korom, tamno zelenim lišćem koje se lako vadi, i koji ima sladak miris na dnu ploda. Tako ćete dobiti sočan i ukusan ananas spreman za konzumaciju.

image
Edwin Remsberg/vwpics/profimedia/Edwin Remsberg/vwpics/profimedia

Kako odabrati dobar i zreo mango?

Tekstura: zreli mango je blago mekan na dodir, ali ne smije biti premekan. Kad ga lagano pritisnete prstom, koža bi trebala blago popustiti i ostati udubljenje, slično kao kod zrele breskve ili avokada. Ako je mango tvrd, još nije sazrio i treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi da dozrije. Pritom je vrlo važno da to bude na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, jer hladnoća usporava zrenje. Ako je previše mekan i gnjecav, vjerojatno je prezreo i nije dobar za kupnju.

Miris: zreli mango ima intenzivan, slatkast i tropski miris, osobito oko peteljke. Miris može podsjećati na kombinaciju ananasa i dinje. Ako mango nema mirisa, nije zreo, a ako miris postane prejak ili fermentiran, plod je prezreo.

Oblik: zreli mango je puniji i blago zaobljen, gotovo okruglog oblika poput nogometne lopte. Boja nije pouzdan pokazatelj zrelosti jer mango može biti zelen, žut, narančast ili crvenkast, ovisno o sorti.

Zvuk (dodatni trik): lagano lupkanje po kori može pomoći: ako mango zvuči „puno“ i nema šuplji zvuk, vjerojatno je zreo. Šuplji zvuk može značiti da je premekan ili prezreo.

image

Boja manga nije bitna, ali kora ne smije imati tamne, mekane mrlje

Fabian Sommer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ukratko, oslonite se na blagu mekoću, intenzivan voćni miris i zaobljen oblik, a ne na boju kore, kako biste u trgovini prepoznali zreo mango. Ne kupujte mango koji je previše mekan ili ima tamne, mekane mrlje. 

Ako kupite tvrđi mango, ostavite ga na sobnoj temperaturi da dozrije, ne u hladnjaku, a za ubrzavanje zrenja možete staviti mango u papirnatu vrećicu s bananom ili jabukom, jer one ispuštaju etilen koji potiče sazrijevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 12:40