Da bi osoba imala 1,17 promila alkohola u krvi, dovoljno je da popije tri čašice žestokog pića od 0,05 litara, s udjelom alkohola od 45 do 55 posto, objašnjava profesor toksikologije prim. dr. Radomir Kovačević, piše Mondo.
Tri čašice žestokog pića za 1,17 promila
Profesor Kovačević kaže da su za ovu razinu alkohola u krvi dovoljne tri čašice od 0,05 litara, ali da osim količine pića treba uzeti u obzir i njegovu jačinu te tjelesnu masu osobe koja pije.
“Ide 1 ml alkohola na kilogram tjelesne mase. Kada je riječ o žestokim pićima, standardna doza u kafiću iznosi 0,05 litara, ali važna je i snaga pića. Sva žestoka pića – viski, rakija – u prosjeku imaju 45, a neka i do 55 posto alkohola po volumenu, iako ima i onih ispod 40. Kod vina je to oko 12 posto, a kod piva 4 do 6 posto. Da bi se dostiglo 1,17 promila s pivom, trebalo bi popiti više od jedne gajbe”, objašnjava profesor.
Kada je koncentracija alkohola u krvi najveća?
Profesor navodi da apsorpcija alkohola počinje gotovo odmah, a najveća koncentracija u krvi postiže se u roku od pola sata.
“Alkohol se počinje upijati čim uđe u usta, jer i sluznica usne šupljine ima sposobnost resorpcije. U želucu se apsorpcija nastavlja, ali najvažnija se događa u tankom crijevu. Najveća koncentracija u krvi obično se javlja unutar 30 minuta.”
Izlučivanje alkohola počinje kasnije – disanjem i razgradnjom u jetri – pa tek nakon otprilike dva sata osoba može očekivati nižu razinu alkohola u organizmu, iako su alkotestovi tada još uvijek nepouzdani.
Što 1,17 promila alkohola radi čovjeku?
Profesor Kovačević objašnjava da svaka količina alkohola odmah mijenja ponašanje:
“Ne mijenja osobnost, ali mijenja ponašanje. Netko postaje euforičan, netko depresivan, netko agresivan, a netko čak suicidalan. U prometu se percepcija opasnosti i rizika potpuno mijenja – čovjek nije svjestan brzine, a može mu se činiti da je crveno svjetlo zeleno. Takva osoba misli da sve radi ispravno, a u stvarnosti je vrlo opasna.”
Koliko brzo tijelo apsorbira alkohol?
Prema riječima prof. dr. Slavice Vučinić, cijela količina popijenog alkohola apsorbira se unutar jednog sata, a maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon otprilike 40 minuta.
Na brzinu apsorpcije utječu:
koncentracija etanola u piću
brzina i način konzumiranja
vrsta i količina pića
prisutnost hrane u želucu
tjelesne i zdravstvene karakteristike osobe
Ako se alkohol konzumira na prazan želudac, dolazi do brzog djelovanja na mozak i naglih promjena u ponašanju. Ako se pije uz hranu, apsorpcija je sporija i blaža, prenosi Mondo.
Utjecaj alkohola na vožnju
Alkohol smanjuje sposobnost opažanja, produžuje vrijeme reakcije na svjetlo i zvuk te povećava samouvjerenost. Vozač postaje manje pažljiv i precjenjuje svoje sposobnosti.
“Vidno polje se sužava, vozač ne primjećuje pješake ni znakove, dvostruko vidi, pogrešno procjenjuje udaljenosti i sporije reagira na svjetla drugih vozila”, objašnjava prof. Vučinić.
Klinički simptomi alkoholiziranosti
Početna pripitost (do 0,5 promila):
blage promjene u ponašanju
manja pažnja i koordinacija
Pripitost (0,5 – 1,5 promila):
emocionalna nestabilnost
promjene u govoru
precjenjivanje sposobnosti
nestabilan hod i lošija procjena situacija
Pijanstvo (1,5 – 2,5 promila):
značajno narušene intelektualne funkcije
gubitak samokontrole
povraćanje, vrtoglavica, dezorijentacija
Teško pijanstvo (2,5 – 3,5 promila):
potpuni gubitak prosudbe
pospanost, nestabilan hod
dvoslike, povraćanje
Teško trovanje (3,5 – 4 promila):
paraliza živčanog sustava
gubitak svijesti, koma
Smrtonosno trovanje (>4 promila):
paraliza dišnog i srčanog centra – smrt.
“Samo dvije čašice pića dovoljne su da se dostigne više od 0,5 promila alkohola u krvi. Mnogi tada još nemaju osjećaj pripitosti, ali alkohol već značajno utječe na organizam”, upozorava prof. dr. Slavica Vučinić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....