StoryEditorOCM
Životodličan učinak

Gastroenterolog savjetuje: dodajte žličicu ovog sastojka u kavu, kombinacija čisti crijeva i potiče probavu kao sat!

Piše Vijesti sd
31. listopada 2025. - 12:45

Iako nipošto nije najbolje rješenje piti je natašte, s nekim dodacima može to biti pravi spoj. Riječ je o nezaobilaznoj kavi.

„Polifenoli u kavi mogu hraniti korisne bakterije u crijevima, potičući njihov rast i aktivnost. Također mogu pomoći u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija“, objašnjava Joseph Salhab, američki gastroenterolog.

Napominje da se sve te dobrobiti mogu dodatno pojačati uz samo jednu žličicu kakaa u šalici kave. Kad je riječ o probavi, kava i kakao imaju sinergijsko djelovanje. Kakao je jedan od najbogatijih izvora polifenola, što ga čini moćnom probiotičkom namirnicom koja hrani dobre bakterije u našim crijevima. Osim toga, bogat je i prehrambenim vlaknima, ključnima za urednu probavu.

Osim antioksidativnog djelovanja, spoj kofeina iz kave i teobromina iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. "Kakao i čokolada sadrže velik udio flavonoida koji pozitivno djeluju na mozak", navodi istraživanje o neuroprotektivnim učincima kakaa.

image
/Shutterstock

Da bi probavni sustav funkcionirao optimalno, presudan je unos vlakana. Odrasle osobe trebale bi dnevno unositi između 25 i 38 grama prehrambenih vlakana, što je često izazovno u suvremenoj prehrani.

Taj se cilj lakše postiže dodavanjem jedne do dvije žličice kakaa u jutarnju kavu. Na taj način kakao ne samo da pridonosi dnevnom unosu vlakana, nego i djeluje kao učinkovit poticaj za rad crijeva, sprječavajući zatvor.

Osjećaj lakoće i „probava kao sat“ obično su prve promjene koje ljudi primijete.

Ako vas inače kava koju pijete čini nadutima, provjerite je li to zbog onoga što dodajete u kavu. Pokušajte izbaciti vrhnje, mlijeko i zaslađivače. Kao što smo naveli, kava sadrži niz spojeva koji utječu na crijeva, uključujući kofein i polifenole, ali kod većine ne bi trebala uzrokovati nadutost. Oni koji imaju neke crijevne bolesti, poput sindroma iritabilnog crijeva i upalne bolesti crijeva, imaju veću vjerojatnost da će osjećati nadutost i da će imati proljev nakon gutljaja kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. listopad 2025 16:14