U vremenu kad se svakodnevno hvatamo za glavu nad cijenama u trgovinama, cijenama usluga, prijevoza... mjesecima se ne usuđujemo odnijeti jaknu na kemijsko čišćenje ili puknuti lanac na popravak, zaista je važno "odrezati" sve troškove koji nam nisu nužni.
Ključno je biti svjestan gdje nepotrebno trošimo novac. Prosječno kućanstvo baca značajne količine hrane zbog lošeg planiranja obroka, novac i dalje trošimo na impulzivnu kupovinu stvari na akcijama koje nam zapravo ne trebaju!
Treća stavka su nekorištene bankarske usluge, koje i dalje mnogi svakoga mjeseca nepotrebno plaćaju, a česta je i praksa i mijenjanje uređaja, poput tv-a (većeg, bolje rezolucije, gledaju se utakmice...) prije nego što je to stvarno potrebno.
Pametna kupovina namirnica
Određene namirnice mogu se dugo čuvati i isplati ih se kupiti kada su na akciji. Riža i tjestenina spadaju među njih. Mahunarke poput graha, leće i slanutka bogate su proteinima i mogu trajati mjesecima, što ih čini odličnim izborom za kupovinu u većim količinama kad je zaista isplativo.
Konzervirana hrana, poput tunjevine ili graha, graška, slanutka također je praktična za dugotrajnije skladištenje, kao i začini kupljeni u većim pakiranjima.
No veće količine svježeg voća i povrća, bez obzira na povoljnu cijenu u tom trenutku, bačen su novac! Gotova jela, koliko god u trenutku kupnje djelovala isplativo, bačen su novac! I u pravilu, u najvećem broju slučajeva, znatno nezdravija opcija od one koju biste spremili kod kuće. Jer, više će vam vrijediti tanjur blitve ili dinstanoga kupusa s dva tvrdo kuhana jaja ili pilećim krilcima spremljena kod kuće, nego iti jedna kupljena pašticada.
Jednostavna i ekonomična jela
Rižoto s povrćem. Potrebna vam je riža, željeno povrće, pelati i začini. Cijena po porciji: oko 1,5 euro. Za taj iznos teško ćete dobiti gotovi obrok s frižidera supermarketa.
Juha od leće Trebate leću, mrkvu, luk, krumpir. Cijena po porciji ne prelazi 1 euro.
Tjestenina sa šalšom Potrebna vam je tjestenina, pelati, začini. Cijena po porciji: oko 2 €
Savjeti za uštedu
Zaista je važno planirati obroke unaprijed i napraviti popis za kupovinu, kao i pametno iskoristiti ostatke hrane za nove obroke. Zamrzavanje viška svježih namirnica pomaže u sprječavanju bacanja hrane.
U spriječavanju bacanja nevaljalih namirnica iz frižidera, bez da ste im dali priliku da se zaista potroše, vodite računa o organizaciji unutar hladnjaka po sistemu "prvo u prvi red", gdje ćete na najvidljiva prednja mjesta, u hermetički zatvorenim posudama, držati hranu koju prvu trebate potrošiti.
Redovitim pregledavanjem roka trajanja na jogurtima, narescima, namazima... anulirat ćete bacanje proizvoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....