StoryEditorOCM
Životuskoro u prodaji

Ne propustite novi broj našeg najslasnijeg priloga: Kužina donosi najbolju dalmatinsku spizu po receptima slavnih kuhara

Piše Tea Sumić Miletić
12. prosinca 2025. - 12:57

Veselite li se nadolazećim blagdanima i prilikama za pripremu i kušanje najdražih tradicionalnih specijaliteta, a pritom ste jedan od onih koji čim zapuše bura osjeti navalu apetita, razveselit će vas vijest da za nekoliko dana iz tiska izlazi novi broj našeg časopisa posvećenog bonkulovićima. U srijedu 17. prosinca uz Slobodnu Dalmaciju u prodaji će se naći Kužina, a koji dan nakon toga časopis će biti u slobodnoj prodaji.

Da, Spiza je postala Kužina, prošla je usavršavanje i rebrendiranje, sada nosi još jači pečat Dalmacije i tradicije, a je li bolja, odlučit ćete vi. Nadamo se da ćete u čitanju i isprobavanju svega toga uživati barem upola onoliko koliko smo se mi zabavili u sastavljanju ovog broja.

Obišli smo konobe i fine restorane, zavirili u slastičarnice i kužine spretnih domaćica, naučili kako se rade vrhunske slastice i sasvim jednostavni, ali srcu dragi kolači, prisjetili se napola zaboravljenih jela i dobili pozamašnu zbirku recepata na kakvoj bi nam pozavidjela čak i Dika Radica. 

A što se sve našlo u ovom broju? Znate kako se kaže: "Puno lipih stvari..." Pa ajmo spomenuti neke od njih. Donosimo vam veliki intervju s Hrvojem Zirojevićem. Karlo Kaleb, vlasnik i kuhar prvog splitskog restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, pokazao nam je kako kuha gregadu. Bakalar na drukčiji način skuhao nam je Zlatko Marinović. Robert Žmire otkrio nam je sve tajne pripreme različitih vrsta kupusa, a kad smo već kod tajni, Željko Tomić iz makarskog restorana "Ivo" otkrio nam je tajni recept za tripice, zbog kojeg su obožavatelji tog jela desetljećima hrlili u taj poznati restoran.

Nismo zaboravili ni one koji vole slatko: Tereza Alabanda otkrila nam je kako se pripremaju najfiniji božićni keksi, slastičarka Tina Mršić otkrila nam je kako priprema svoju verziju splitske torte i dala nam recepte za još dva slatka hita restorana "Mokosh", a poznata dalmatinska gastroblogerica Anka Slišković otkrila nam je najdraže recepte za slastice kojima je dobila pravu malu vojsku pratitelja. Spomenimo i probrane starinske recepte za fritule, savjete i recepte za pripremu najfinijih rafiola, provjerene recepte za starinske slastice poput pandoleta i mandulata, kao i najsvečanijih torta...

Ma, mogli bismo još dugo nabrajati jer na ovih stotinu stranica stalo je pravo blago - ponajbolje od jela bez kojih je nezamisliva zima u Dalmaciji. Vjerujte nam, Kužina je časopis koji ćete moći listati sve do proljeća, stoga, ako ste pravi ljubitelj dalmatinske spize, potrudite se nabaviti novi broj našeg najslasnijeg priloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 12:59