StoryEditorOCM
ŽivotNIJE SVEJEDNO

Pazite na raspored namirnica u hladnjaku, neke pogreške mogu dovesti do trovanja: ‘Našli smo opasne bakterije‘

Piše B.D.
9. studenog 2025. - 08:19

Mnogi misle da je dovoljno držati hranu u hladnjaku da bi bila sigurna, no način na koji organiziramo namirnice može biti ključan za sprječavanje širenja bakterija. Stručnjaci upozoravaju na to da jedna česta pogreška može dovesti do kontaminacije i trovanja hranom.

Kako piše Express, stručnjaci za kuhinje istaknuli su da i male pogreške prilikom raspoređivanja hladnjaka mogu dovesti do E. coli, Salmonelle i Campylobactera, što može uzrokovati trovanje hranom. Ova opasnost može nastati zbog jedne jednostavne pogreške u kuhinji: stavljanja sirovog mesa na gornje police. Čak i dobro zamotani paketi mogu ispuštati male količine soka koje kaplju na hranu ispod, uzrokujući da se i ona kontaminira.

Iako mnogi misle da kontaminacija dolazi samo od nedovoljno pečene hrane, stvarni rizik počinje znatno prije samog kuhanja, a nedavna istraživanja otkrila su da čak i vanjska strana pakiranja sirovog mesa može sadržavati opasne bakterije.

U jednom velikom istraživanju testirana su 3662 uzorka prethodno pakiranog sirovog mesa kako bi se utvrdilo koliko kontaminacije postoji na vanjskom pakiranju, dijelu koji ljudi dodiruju prilikom raspakiravanja ili premještanja u hladnjaku.

Salmonella je pronađena u dva uzorka, dok se Campylobacter pojavio na više od jedan posto pakiranja, osobito kod piletine i divljači. Tragovi E. coli, bakterije povezane s fekalnom kontaminacijom, otkriveni su na otprilike četiri posto pakiranja.

Pazite na čistoću

Stručnjaci stoga savjetuju da sirovo meso, perad i ribu uvijek stavljate na donje police u zatvorenim, nepropusnim posudama ili na tanjur, dok gotova jela i ostaci idu iznad njih. Redovito čišćenje hladnjaka također je ključno, uključujući brisanje prolivenih sokova toplom sapunicom ili sigurnim antibakterijskim sprejem.

Također, važno je ne pretrpavati police kako bi zrak mogao cirkulirati i održavati hladnjak na temperaturi ispod pet stupnjeva. Ruke treba temeljito oprati nakon rukovanja sirovim mesom i raspoređivanja namirnica. Za dodatnu zaštitu, koristite odvojene krpe za čišćenje prostora za sirovu i pripremljenu hranu kako bi se spriječilo širenje bakterija.

Ova jednostavna pravila mogu značajno smanjiti rizik od trovanja hranom i osigurati da vaša kuhinja ostane sigurno mjesto za pripremu obroka. Uzalud vam i najbolji recept ako će vam namirnice biti pokvarene zbog lošeg skladištenja.

image
Pete Titmuss/alamy/profimedia/Pete Titmuss/alamy/profimedia
image
E W Brown/alamy/profimedia/E W Brown/alamy/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 10:24