StoryEditorOCM
Životdobrodošao savjet

Stvaranje leda u zamrzivaču čest je problem i dodatni posao; evo kako ga je najlakše otopiti i spriječiti pojavu novog

Piše mozaik sd
6. kolovoza 2025. - 11:52

 Mnoge osobe se često susreću sa stvaranjem i nakupljanjem leda u zamrzivačima. Led se stvara kada se vrata otvore i vlažni zrak uđe u zamrzivač, a ispravnom instalacijom i upotrebom zamrzivača štedi se energija i štiti okolina.

Led u frižiderima i zamrzivačima najčešće se stvara zbog prevelike vlage i nepravilnog skladištenja namirnica. Kako bi se spriječio taj problem, ključno je pravilno pakirati hranu i održavati optimalne uvjete u uređaju, piše Klix.ba.

Svi proizvodi, posebno oni u vrećicama, moraju biti čvrsto zatvoreni kako bi se smanjila količina vlage koja pridonosi stvaranju leda. Iako moderni frižideri i zamrzivači često imaju tehnologiju automatskog odmrzavanja, stariji modeli i dalje zahtijevaju redovno odmrzavanje kako bi se spriječilo nakupljanje leda.

Prvi korak u rješavanju ovog problema je detaljno čišćenje i odmrzavanje uređaja. Nakon uklanjanja leda, bitno je detaljno osušiti sve unutarnje površine. Za sprečavanje stvaranja novog leda savjetuje se nanošenje tankog sloja ulja na unutrašnjost frižidera I zamrzivača, što stvara zaštitni sloj i otežava nakupljanje leda. Tako unutrašnjost ostaje suha, a smanjuje se potreba za čestim odleđivanjem.

Ako se led nastavi stvarati, potrebno je provjeriti vrata i stanje gume na njima.

Bitno je izbjegavati često otvaranje zamrzivača kako bi se spriječio ulazak toplog zraka koji uzrokuje kondenzaciju i stvaranje leda. Osim toga, bitno je paziti da zamrzivač ne bude prenatrpan, jer se time onemogućava kruženje zraka, što također može dovesti do stvaranja leda.

image

Bitno je paziti da zamrzivač ne bude prenatrpan, jer se time onemogućava kruženje zraka (ilustracija) 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:50