Zahvaljujući društvenim mrežama dijeli se tradicionalni način očuvanja banana, na koji su mnogi zaboravili. Banane na ovaj način mogu biti u dobrom stanju gotovo dva tjedna bez crnjenja ili omekšavanja. Jednostavan, ekonomičan trik dostupan svakome, koji obećava značajno produljiti vijek jednog od najčešće konzumiranog voća.
Banane se ističu visokim udjelom prirodnih šećera i čest su izvor brze energije, kalija i vlakana. Međutim, taj sastav čini njezino sazrijevanje posebno brzim. Za nekoliko dana prelazi iz čvrstog stanja i žute boje u mekanu teksturu i tamne mrlje.
Trik koji je nedavno opet privukao pažnju sastoji se od nečeg puno jednostavnijeg nego što se čini: spremite banane u hermetički zatvorenu staklenu posudu i stavite ih na tamno i hladno mjesto u kući, gdje temperatura ostaje stabilna, idealno oko 12 stupnjeva. To smanjuje kontakt sa zrakom i ograničava djelovanje etilena, prirodnog plina koji ubrzava sazrijevanje banane.
Staklo djeluje kao učinkovita barijera protiv vlage i kisika, dva ključna čimbenika oksidacije. Osim toga, važno ih je držati izvan hladnjaka, jer prevelika hladnoća može promijeniti njihovu teksturu i okus, uzrokujući prerano tamnjenje kože.
Oni koji su isprobali ovu metodu tvrde da banane zadržavaju boju, čvrstoću i okus dulje, čak i nakon rezanja. Potrebni su samo čista staklenka, poklopac koji se dobro zatvara i prikladan kutak doma.
Osim ušteda, ovo pridonosi i smanjenju bacanja hrane. Mala navika koja pokazuje da su, u mnogim slučajevima, najučinkovitija rješenja s nama već desetljećima.
Čudo od voća: Sigurno niste znali da će vam banana prije spavanja riješiti jedan veliki problem
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....