StoryEditorOCM

ODAKLE SE ČISTI RIBAČistite ribu po svome, a okolo vas pršte savjeti kako seto zapravo radi. Evo jednog pristupa koji vam može olakšati

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
14. kolovoza 2025. - 15:00

Nakon što se riba ulovi, idealno ju je odmah očistiti.

Naravno, malo tko čisti ribu neposredno nakon ulova već se to radi uglavnom po završetku ribolova ili kad se dođe kući.

No kako se čisti riba, tema je oko koje se ribari glože valjda otkako ribolov i postoji.

I premda određene vrste zahtijevaju posebne pristupe prilikom čišćenja koji se bitno razlikuju od standardnih način čišćenja većina debata se vodi oko toga koliko ribu prilikom čišćenja sa trbušne strane treba otvoriti.

I dok jedan dio ribolovaca zagovara čišćenje u kojem se riba u jednom potezu raspori od analnog otvora pa do škrga, dobar dio ribolovaca ribu ne otvara do kraja.

image

Oštrim nožen se prože kroz škržne otvore tako da vrh noža izađe na suprotnu stranu

image

Nožem se presječe ‘grlo‘ dio koji s donje strane spaja glavu s tijelom

Takvim, tek djelomičnim otvaranjem ribe, omogućuje se lakše rukovanje prilikom pripremanja ribe, posebno na gradelama.

Naravno prvi korak je odstranjivanje krljušti s riblje kože nakon čega prateći slike iz galerije možete vidjeti kako se riba čisti, a bez da se u potpunosti raspori.

Ova je tehnika primjenjiva kod većine riba koje su na meti udičarima, od arbuna koji je na fotografijama, pa do skuša, lokardi i šaruna koje naravno, prije čišćenja valja i otkrviti.

image

Laganim potiskivanjem glave se omogućuje pristup škrgama koje sada jednostavno odstrane

image

Vrhom noža se ulazi kroz analni otvor

image

Plitko zarezujući trbušna se šupljina otvara u pravcu glave

image

Kad se dođe do grudnih peraja pritisak pažljivo treba pojačati kakao bi se prosjekla grudna kost

image

Nakon prosjecanja koštanog dijela zareže se još malo, pazeći da se ne proreže do kraja

image

Ukoliko niste u prvom koraku očistili škrge sad je pravi trenutak za to

image

Jednjak i ostale trbušne organe treba potisnuti u trbušnu duplju

image

Sada se iznutrice lako mogu u potpunosti odstraniti 

image

Sada je riba oslobođena i škrga i iznutrica

image

Ovako očišćenom ribom se puno lakše rukuje prilikom pripremanja, osobito na gradelama jer lakše zadržava konzistentnost

28. listopad 2025 09:18