StoryEditorOCM

na tanjuruKad vam u restoranu ponude file brancina, koliko ste sigurni u to što zapravo jedete?

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
27. listopada 2025. - 08:00

Premda se uporno pokušava udovoljavajući Europskoj Uniji formirati nekakav statistički obrazac o količini ulovljene ribe, ti su statistički podaci u principu za većinu ribljih vrsta netočni i paušalni.

To je činjenica, a razlog je u drugoj činjenici koja kaže da ne postoji potpuni monitoring nad ulovom.

Tek se djelomično, kroz očevidnike ulova može vidjeti dio tog ‘prometa ribe‘ i to ponajprije važnijih komercijalnih vrsta poput srdele.

Tako primjerice brancine nitko od profesionalnih ribara ciljano ne lovi i uglavnom su prilov za koji je teško tvrditi i utvrditi da se sav bilježi.

Divljeg brancina love uglavnom sportski ribolovci koji, naravno, ulovljenu ribu ne smiju prodavati za što se brine i zakonska odredba po kojoj se svakoj ulovljenoj ribi mora odrezati donji kr...

27. listopad 2025 10:26