StoryEditorOCM

istraživanjeInvazivna morska zelena alga ima potencijal kao nova prehrambena namirnica

Piše M.I.
19. rujna 2025. - 11:30

Fakultet prirodnih znanosti u Puli objavio je rad o nutritivnim vrijednostima invazivne morske zelene alge Caulerpa cylindracea. Rad je nastao u okviru projekta Zaklade Adris pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Gioconde Millotti. Istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu sastava aminokiselina, minerala, vitamina i masnih kiselina uzoraka prikupljenih iz sjevernog Jadrana. Rezultati su pokazali visoke razine proteina i vlakana, bogatstvo minerala poput željeza, magnezija i kalija, te odsustvo toksičnih teških metala, što ukazuje na potencijal ove alge kao nove prehrambene namirnice. Ovo je prvo cjelovito nutricionističko istraživanje alge Caulerpa cylindracea u Jadranskom moru, ističući njezin potencijal za valorizaciju u prehrambene svrhe.

Rad je dostupan na poveznici https://www.mdpi.com/2304-8158/14/18/3208

Evo isječka iz rada: "C. cylindracea pokazuje obećavajuće nutritivne karakteristike, uključujući visok sadržaj vitamina B12 - važnog nutrijenta za vegansku prehranu - i značajne razine vitamina E, uz značajne mineralne i aminokiselinske profile. Iako visok sadržaj soli zahtijeva proces desalinizacije za upotrebu u većim količinama, ova inherentna slanost mogla bi poslužiti i kao prirodni konzervans u prehrambenim primjenama. Značajno niži sadržaj ugljikohidrata i relativno visoka razina vlakana sugeriraju da analizirani uzorak može ponuditi nutritivne prednosti pogodne za prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom vlakana. Sveukupno, C. cylindracea ima potencijal kao vrijedan sastojak i zbog svojih nutritivnih prednosti i funkcionalnih svojstava u prehrambenoj industriji. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se procijenila potencijalna toksičnost i antinutritivni čimbenici Caulerpa cylindracea, kao i istražila sezonska dinamika njezinog nutritivnog profila i fluktuacija biomase tijekom vremena".

17. prosinac 2025 04:59