StoryEditorOCM

održivija hranaNaši znanstvenici došli do sjajnih rezultata koji bi mogli promijeniti budućnost uzgoja ribe!

Piše OM
3. rujna 2025. - 11:56

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Hrvatski veterinarski institut, u suradnji s talijanskim kolegama sa Università degli Studi di Udine te domaćim tvrtkama za uzgoj ribe, proveli su dosad najveće istraživanje na uzgajalištima srednjeg i sjevernog Jadrana.

Jedan od najvećih izazova uzgoja ribe jest smanjenje ovisnosti o ribljem brašnu i ulju, ključnim sastojcima riblje hrane koji se u velikoj mjeri dobivaju iz već osiromašenih resursa sitne plave ribe. Njihovi rezultati vode ka razvoju održivije hrane za ribu koja bi mogla promijeniti budućnost uzgoja ribe!

"Kopneni izvori bjelančevina mogu se uspješno koristiti za održavanje ili čak poboljšanje učinka uzgoja i kvalitete ribe, uz istodobno usklađivanje s ciljevima ekološke održivosti i očuvanjem ključnih nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje", objavili su na svojoj stranici.

Znanstvenici su na komercijalnoj su skali testirali nove formule hrane za ribu koje značajno smanjuju udio ribljih proizvoda, zamjenjujući ih održivim sastojcima iz kopnenih izvora. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom međunarodnom časopisu Future Foods.

“Preliminarnim laboratorijskim istraživanjem došli smo do dviju formula koja su se pokazale najučinkovitijima za uzgoj orade i brancine, a to je hrana s visokim udjelom bjelančevina iz peradarske industrije i brašna insekata, odnosno crne vojničke muhe, dok dio masnoća dolazi iz biljnih izvora” – rekla je dr. sc. Tanja Šegvić Bubić, znanstvena savjetnica Laboratorija za akvakulturu splitskog Instituta.

No, da bi se provjerila održivost takvih formula, bilo je potrebno testiranje i u komercijalnim kavezima na moru, gdje na rast i kvalitetu ribe snažno utječu čimbenici poput temperature, gustoće uzgoja i svakodnevne prakse uzgajivača.

„Prilikom istraživanja, nove formule usporedili smo sa standardnom hranom korištenom na farmama, a istraživanja smo proveli u uzgajalištima na srednjem i sjevernom Jadranu. Cilj nam je bio utvrditi mogu li naše mješavine dati jednake ili bolje rezultate i u stvarnim uvjetima uzgoja, što su prethodno pokazala i laboratorijska ispitivanja“, dodala je dr.sc. Šegvić Bubić.

Kako bi dobili precizne podatke, tim je pratio rast, prinos fileta i nutritivni sastav ribe (osnovni kemijski sastav, mineralni profil i masne kiseline), primjenjujući metode usklađene s relevantnim ISO standardima.

Rezultati su fantastični i mogli bi predstavljati prekretnicu za budućnost uzgoja ribe. Pokazalo se da ribe hranjene novim formulama rastu jednako dobro kao i na standardnoj hrani, a u slučaju orada postignuti su još i bolji rezultati – veća završna tjelesna masa, viša specifična stopa rasta, manja potrošnja hrane i veći prinos fileta, uz više vrijednosti nezasićenih masnih kiselina poput Omega-3.

“Poseban je osjećaj nakon toliko godina rada vidjeti ovako dobre rezultate. Pokazali smo da se kopneni izvori bjelančevina mogu uspješno koristiti za održavanje ili čak poboljšanje učinka uzgoja i kvalitete ribe, uz istodobno usklađivanje s ciljevima ekološke održivosti i očuvanjem ključnih nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje”, zaključila je dr.sc.  Šegvić Bubić.

Istraživanje je financirano iz Interreg projekta AdriAquaNet (Project ID 10045161), uz podršku projekta SustainAqua, financijranog sredstvima programa Next Generation EU – Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.–2026.

13. prosinac 2025 12:52