Vinski svijet dobro poznaje kupaže. Ali, svijet još nije upoznao ovu. Pozdravimo Éclat Le Premier vino. Prvi cuvée koji spaja tri najznačajnije hrvatske vinske regije.
Kupaža, cuvée, assemblage ili blend. Sve su to ista imena za mješavinu dvaju ili više vinskih sorti. Kakogod ih zvali, ljubitelji vina ih vole. Čak i vinari. Naime, različite sorte dozrijevaju, gle čuda, u različito vrijeme. A kako optimalna zrelost ovisi o vremenskim prilikama, tako se kupažom osigurava standardna kvaliteta i dosljednost. Također, vinari mogu istraživati i kombinirati kako bi istaknuli najbolje karakteristike pojedinih sorti.
Mi, ljubitelji vina i ostalih životnih radosti, volimo kupaže zbog harmonije. Ali i kompleksnosti. Miješanjem različitih sorti dobivamo savršen balans mirisa, slatkoće, kiselosti, tanina, boje i alkohola. Upravo je to vinsku eksperticu Jelenu Balog vodilo kada je kreirala Éclat Le Premier. Željela je stvoriti svježe i pitko, ali vino punog okusa. I još više. Napraviti vino koje će ujediniti tri naše najpoznatije regije: Istru, Dalmaciju i Hrvatsko Podunavlje.
Objedinila je tako tri najpoznatije autohtone sorte. Malvazija, pošip i graševina se spajaju toliko elegantno da bi bilo najbolje da se odmah uputite u neka od ovih mjesta gdje možete kušati Éclat Le Premier: u restoranima Posat u Dubrovniku, Orsan u Dubrovniku, La Pentola u Makarskoj, Feral u Brelima, Zrno Soli u Splitu, kao i u splitskim Noštromu, Kadena i ZOI, te u Butleru u Zadru. Ovi su restorani poznati po svojim visokim gastronomskim standardima i vinskim kartama koje se savršeno slažu s kulinarskom ponudom, čineći Éclat Le Premier posebnim izborom. Naravno, kvalitetom će oduševiti i najzahtjevnije nepce. Slobodno se raspitajte i u ostalim eminentnim restoranima po Dalmaciji.
O vinu se ne čita. Vino se pije, degustira, gušta. Spaja s jelom, uživa u društvu. Zato ga probajte čim prije (ili bolje, čin-čin prije), jer je riječ o iznimno ograničenoj proizvodnji. Éclat Le Premier serija ima tek 2.500 butelja. Zato požurite, kušajte ovo limitirano izdanje koje teče brže od dana u tjednu. A voljet ćete ga. Voli ga i slavni Decanter. Opisali su ga kao: pikantno, biljno vino s notama zrelog žutog voća i mirisa jabuke, svježe i hrskavo na nepcu sa zanimljivom teksturom. Ali, ne vjerujte svemu što pročitate na internetu. Probajte sami!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....