Mirisi, okusi i pjesma vratili su Split u duh starih fešti. Od 7. do 12. studenoga Peškarija je mjesto susreta vinara, kuhara, ribara i prijatelja dobre spize – a završni ton daje Mladen Grdović koncertom povodom Martinja.
U sklopu manifestacije „Štorije o spize“, od 7. do 12. studenoga, splitska Peškarija + Obrov gastro zona pretvorili su se u središte dobre spize, vina, pisme i dalmatinskog šušura. U ozračju tradicije i zajedništva, manifestacija donosi bogat program koji slavi more, mediteransku prehranu i dalmatinski način života – ono što Split i Dalmaciju čini posebnima.
Vrhunac cijelog programa stiže danas 11. studenoga, kad Peškarija postaje pozornica vina, mora i pisme. Martinje na Peškariji počinje u 18 sati, a Dalmatinski vinari predstavit će vina autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti, koja se rijetko mogu naći u komercijalnoj prodaji. U 20 sati na scenu stiže Mladen Grdović, koji će pjesmom i dobrom vibrom Splitu donijeti pravi blagdanski ugođaj. Njegov koncert bit će vrhunac manifestacije i trenutak kada će cijeli Split zapjevati moru, vinu i životu, onako kako i priliči Martinju.
Program na Peškariji je započeo u petak, 7. studenoga, u 18 sati, kada su domaći vinari, među kojima je i Ivan Rakitić, uljari i OPG-ovi ponudili vina, pršut, sir, soparnik, likere i druge domaće proizvode. U suradnji s učenicima i nastavnicima Turističko-ugostiteljske škole Split, splitski kuhari pripremali su riblje specijalitete, a sve je bilo popraćeno glazbom Borisa Oštrića i Ribara. Ova večer je imala i humanitarnu notu jer se prihod od prodaje proizvoda donirao Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, uz potporu sponzora, tvrtke Centaurus iz Solina.
Subota, 8. studenoga, donijela je zabavu uz bogatu eno-gastro ponudu i nastup gostiju iz Konavala, dok su obližnji restorani na Obrovu uoči Martinja nudili tematske menije i mlado vino po promotivnim cijenama. Restoran Makarun tom je prilikom svim zainteresiranima održao i besplatnu radionicu izrade makaruna.
Završnica manifestacije slijedi u srijedu, 12. studenoga. U crkvici sv. Križa u Varošu, s početkom u 17 sati, prof. dr. sc. Mladen Boban održat će predavanje „Zdravlje i vino“, a u dvorištu crkve nastupit će Mornari, koji će zatvoriti ovogodišnji ciklus Štorija o’ spize. Tijekom svih dana trajanja manifestacije, splitski restorani i kušaonice sudjelovali su s posebno osmišljenim tematskim menijima i mladim vinima po promotivnim cijenama.
Ovogodišnje „Štorije o’ spize“ predstavljaju završnicu manifestacije „Vrime mora i spize“, koja je tijekom jeseni povezala more, jedra i dalmatinsku spizu kroz niz događanja – od Splitskog festivala jedrenja i spektakularnog Valcera pod jedrima do okruglih stolova, edukacija i izložbi posvećenih mediteranskoj prehrani i održivoj gastronomiji.
Organizatori manifestacije „Vrime mora i spize“ i „Štorije o’ spize“ su Turistička zajednica grada Splita, Grad Split i Žnjan d.o.o., uz podršku partnera i sponzora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....