StoryEditorOCM
Promodar čitateljima

Uz Slobodnu Dalmaciju poseban prilog ‘Komina - otpad ili prilika?‘

Piše Tihana Marović
23. listopada 2025. - 15:30

U petak 24.10. Slobodna Dalmacija daruje čitateljima poseban prilog "Komina - otpad ili prilika?" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije Europskog poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj

Komina i vegetabilna voda... Dale su nam papra proteklih tjedana koliko smo intenzivno radili na ovom projektu. Prerada se zahuktala, a uljari su uglavnom uspjeli riješiti goruće probleme poslovanja – gdje s kominom i vegetabilnom vodom. Doduše, svatko na svoj način, a ako ćemo iskreno malo tko je dugoročno riješio baš svaki aspekt jer jedinstvenog rješenja, kao ni centra za zbrinjavanje zapravo još uvijek nema.

Muči uljare još nekoliko popratnih problema, cijene transporta komine su ono što ih baca na koljena, spominju se brojke od desetak tisuća eura pa i više... Dovoljno da nam se zavrti u glavi!

No, nismo se dali. Uhvatili smo se u koštac s ovom pomalo nezahvalnom temom, načeli smo tek vrh sante leda, a, ipak, naišli smo i na sjajne priče! Čak i ako vas se zbrinjavanje komine direktno ne tiče, imat ćete što pročitati.

image
Nikola Brboleža/ Cropix

Tekst u kojem nam dr. sc. Ivica Ljubenkov objašnjava sve o vegetabilnoj vodi mogao bi ući u školske udžbenike - sve nam je jednostavno i precizno objasnio.

Kominu smo pronašli gotovo u svakom aspektu života, koristi se kao izvrsno gnojivo, u kozmetici, kao gorivo u malim, ali i velikim postrojenjima... Na otocima su čak od voska od komine izrađivali svijeće!

Dakle, kao i mnogim drugim stvarima – nedostaje još samo odlučnosti onoga tko odlučuje o krupnim stvarima. Potencijal, i to popriličan nam je tu, doslovno pred nosom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:55