DOK ZADAR ČEKA I ČEKA NA SVOJ PRVI HOTEL S 5 ZVJEZDICA... Adris grupa preuzela hotel Marjan - u splitskom turizmu više ništa neće biti isto!

DOK ZADAR ČEKA I ČEKA NA SVOJ PRVI HOTEL S 5 ZVJEZDICA...

Možda dio lokalne javnosti toga i nije svjestan, ali splitski turizam ovih je dana dobio pravi bingo.

Nakon neuspjelih privatizacija, stečajeva i dugovanja, hotel "Marjan" u Splitu je nakon više od dva desetljeća, otkako su ga napustili posljednji prognanici i izbjeglice, konačno dobio ozbiljnog i moćnog vlasnika s velikim iskustvom u hotelijerstvu.

Nakon što je jedinom ponudom "Adris grupe" iz Rovinja od 324.046.698 kuna na Fini završila javna elektronička dražba, nitko u turističkom sektoru nije ostao ravnodušan prema toj vijesti.

"Marjan" je za vlasnika dobio jednu od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj, s najvećim turističkim kapacitetom u hotelima, resortima i kampovima, s oko 40 tisuća kreveta i mjesta u svim vrstama smještaja. Uz dužno poštovanje prema svima koji su prohujali "Marjanovim" poslovanjem proteklih desetljeća, još od 1963., kad je izgrađen, "Adris grupu" valja gledati kao ipak bitno drukčijeg partnera u budućem razvoju splitskog turizma.

Usudila bih se, na temelju dugogodišnjeg iskustva i praćenja hrvatskih privatizacijskih skandala u turizmu, kazati kako dolaskom "Adris grupe", odnosno "Maistre" kao njezina turističkog dijela, u Split mnogo toga u splitskom turizmu više neće biti isto.

Samo luksuzno!

Zašto? Pa jednostavno zbog toga što je "Marjan" dobio vlasnika koji se na njemu neće učiti poslovanju u hotelijerstvu i turizmu, nego će primijeniti sva stečena znanja u gradnji, obnovi i dugogodišnjem uspješnom poslovanju vrhunskih hotela u Istri, Dubrovniku i Zagrebu. I to ne bilo kakvih hotela, nego najluksuznijih, koji su već godinama u samom vrhu hrvatskog hotelijerstva po kvaliteti usluge i poslovnim rezultatima.

Dovoljno je kazati da su "Adrisove", odnosno "Maistrine" perjanice "Monte Mulini", "Lone", "Adriatic" i "Grand hotel Park" u Rovinju, "Hilton Imperial" u Dubrovniku, "Sheraton", "Westin", "International" i "Panorama" u Zagrebu, pa da postane jasno kakav je turistički potencijal tvrtke koja dolazi u Split.

"Maistra" je nastala 2005. spajanjem rovinjskih turističkih kompanija koje je TDR preuzeo 2001. godine. Ulaskom u turistički biznis rovinjska grupa orijentirala se na razvoj luksuznog turizma, što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i pet plus zvjezdica.

U tome su već sada uspjeli jer je trenutno 84 posto njihovih kapaciteta u hotelima najviše kategorije usluge, a plan je da više od 90 posto hotela bude u toj kategoriji.

13 sretnih godina

U proteklih 13 godina "Adris" je kroz "Maistru" uložio više od 5,5 milijardi kuna u modernizaciju i gradnju hotela i resorta, i tako je za pet puta povećao broj svojih hotela u najvišoj kategoriji.

U 2018. godini sve "Adrisove" tvrtke zabilježile su rast ključnih pokazatelja poslovanja. Sva tri posla kojima se "Adris grupa" bavi zabilježila su dvoznamenkasti rast neto dobiti: zdrava hrana ("Cromaris") 11 posto, turizam ("Maistra") 24 posto i osiguranje ("Croatia osiguranje") 33 posto.

"Maistra" je prošle godine ostvarila četiri posto više noćenja uz povećanje prosječne cijene noćenja od također četiri posto. Poslovni prihodi veći su joj za devet posto i iznose 1,25 milijardi kuna. "Adris" će, prema najavama, do 2023. investirati gotovo tri milijarde kuna u razvoj svojih poslova, od čega se glavnina investicija vrijednih 2,2 milijarde kuna odnosi na podizanje kvalitete usluge turističkog dijela posla. U tome će ubuduće biti i splitski hotel "Marjan".

Zbog svega toga, Split ima pravo na zadovoljstvo što će u turizmu dobiti takvog partnera. Čekalo se dugo, ali – vrijedilo je.

 

Kerum platio tri puta više

Hotel "Marjan" izgrađen je 1963. i bio je prvi hotel A de luxe kategorije u Splitu, s 220 soba. Hotel je 2005. godine na natječaju Željko Kerum platio 170 milijuna kuna, tri puta više od traženih 57 milijuna. Nalon četiri godine potpisan je ugovor s "Hiltonom" o franšizi na 20 godina, ali ubrzo je cijeli posao gradnje i obnove hotela stao na pola puta.

 

Od Sophije Loren do izbjeglica

Hotel "Marjan" prvi je splitski hotel A-kategorije koji je imao kockarnicu i noćni klub. U njemu su odsjedali mnogi uglednici i poznate osobe poput Sophije Loren, Orsona Wellesa, Alberta od Monaka i drugih. Posljednju rekonstrukciju stari je hotel imao 1989. godine, a već 1991. u njega su se uselili prognanici i izbjeglice, koji su među posljednjima u Hrvatskoj napustili upravo taj splitski hotel. Od 1998. godine do početka obnove hotel je poslovao samo s 30 posto kapaciteta, dok je 70 posto soba bilo derutno i izvan funkcije nakon odlaska prognanika.

Naslovnica Regional

Najčitanije

RODITELJI SE BUNE, STIŽE I INSPEKCIJA Kako je moguće da toliko učenika ponavlja razred? Profesor koji ih je 'bacio' poručuje: Trebao sam ih srušiti još! Ne brojim koliko ih je bilo prošlih godina, možda stotinjak..

Kako je moguće da toliko učenika ponavlja razred? Profesor koji ih je 'bacio' poručuje: Trebao sam ih srušiti još! Ne brojim koliko ih je bilo prošlih godina, možda stotinjak..
Nova školska godina započela je i u imotskoj gimnaziji "Dr. Mate Ujević", no tamo su još uvijek aktual...
Kako je moguće da toliko učenika ponavlja razred? Profesor koji ih je 'bacio' poručuje: Trebao sam ih srušiti još! Ne brojim koliko ih je bilo prošlih godina, možda stotinjak..