– Berba je tek počela i imamo mali broj uzoraka dostavljenih na analizu, ali svi koji su došli bili su sukladni Pravilniku o maslinovim uljima. Po kemijskim parametrima, ta ulja su spadala u kategoriju ekstra djevičanskih, peroksidni broj je kod uzoraka bio od 2 do 4, a gornja granica za ekstra djevičanska maslinova ulja je 10. Slobodne masne kiseline kod uzoraka koji su nam došli na ocjenu su 0,1 do 0,3, a granica za ekstra djevičanska ulja je 0,8. Dakle, po ispitanim kemijskim parametrima, ti uzorci su bili ekstra djevičanska maslinova ulja, ali su po organoleptičkoj ocjeni, koju daje grupa ovlaštenih stručnjaka (panel), u kategoriji djevičanskih ulja. To su, dakle, ulja s manom, ali su u redu i daleko od toga da nisu za ljudsku upotrebu.
Dipl. ing. Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje namirnica u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, kazala nam je da su im uzorci ulja tek počeli pristizati na analizu, da ih je malo, ali da je kvaliteta znatno lošija nego prijašnjih godina.
Masne kiseline
– Kemijski parametri – naročito slobodne masne kiseline (kao oleinska), a i peroksidni broj – višestruko su viši nego što je uobičajeno, a pri senzorskoj ocjeni kod većine dostavljenih uzoraka uočene su mane. Prema dosadašnjim analizama, stanje je dosta loše, prevladavaju djevičanska ulja s manama različitih intenziteta. Dio uzoraka je i prema kemijskim parametrima, kao i senzorskoj analizi, svrstan u kategoriju lampante – nije pogodno za ljudsku upotrebu. Međutim, očito ima područja na kojima je situacija bolja jer smo na analizi imali i ekstra djevičanska maslinova ulja, iako relativno malo u odnosu na prijašnje godine – ističe Knezović.
Dakle: brati ili ne brati?
– Savjet je vrlo teško dati iz laboratorijske perspektive na osnovi analiziranih uzoraka, bez obilaska terena. Treba procijeniti stanje u masliniku. Ako plodovi nisu previše oštećeni, nakon berbe ih treba što prije preraditi. Ističem: plodove treba isključivo brati, nikako ne skupljati otpale! Ako su plodovi jako oštećeni, pametnije je odustati od berbe jer je pitanje kakva će biti senzorska ocjena ulja, čak i ako po kemijskim parametrima ostane u kategoriji djevičanskog. Savjet treba potražiti kod stručnjaka iz poljoprivredno-savjetodavne službe.
Ovogodišnja berba vjerojatno će biti zapamćena kao jedna od iznimno teških i loših godina. Tijekom vremena navikli smo na hrvatska ekstra djevičanska ulja koja ne zaostaju za svjetskima. Međutim, djevičanska ulja su također tržišna kategorija i ako su nakon analize i kategorizacije propisno deklarirana, nema razloga da ne budu na tržištu – kaže Zlatka Knezović.
Napomenula je da zbog svega treba posebnu pažnju posvetiti uvjetima skladištenja.
Dakle: brati ili ne brati?
– Savjet je vrlo teško dati iz laboratorijske perspektive na osnovi analiziranih uzoraka, bez obilaska terena. Treba procijeniti stanje u masliniku. Ako plodovi nisu previše oštećeni, nakon berbe ih treba što prije preraditi. Ističem: plodove treba isključivo brati, nikako ne skupljati otpale! Ako su plodovi jako oštećeni, pametnije je odustati od berbe jer je pitanje kakva će biti senzorska ocjena ulja, čak i ako po kemijskim parametrima ostane u kategoriji djevičanskog. Savjet treba potražiti kod stručnjaka iz poljoprivredno-savjetodavne službe.
Ovogodišnja berba vjerojatno će biti zapamćena kao jedna od iznimno teških i loših godina. Tijekom vremena navikli smo na hrvatska ekstra djevičanska ulja koja ne zaostaju za svjetskima. Međutim, djevičanska ulja su također tržišna kategorija i ako su nakon analize i kategorizacije propisno deklarirana, nema razloga da ne budu na tržištu – kaže Zlatka Knezović.
Napomenula je da zbog svega treba posebnu pažnju posvetiti uvjetima skladištenja.
KategorijeU Hrvatskoj mogu biti dvije kategorije djevičanskih maslinovih ulja: ekstra djevičanska i djevičanska. Ekstra djevičanska: moraju imati manje od 0,8% slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj manji od 10, a kod senzorske ocjene moraju se “čuti” pozitivne osobine maslinova ulja (voćnost, gorčina, pikantnost) i ne smiju biti uočene mane (upaljeno, octikavo, užeglo).Djevičanska: smiju imati od 0,8 do 2% slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj mora biti manji od 10, uz prisutne pozitivne osobine (voćnost, gorčina, pikantnost), a median mana (upaljeno, octikavo, užeglo....) ne smije biti veći od 3,5. Lampante: ulja koja nisu za ljudsku upotrebu – imaju parametre lošije od navedenih |
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....