StoryEditorOCM
Lifestylenatjecanje na Pagu

Bartol Bašić s Murtera najbolji je pizza majstor u Hrvatskoj, a ta ga pobjeda vodi na svjetsko prvenstvo u Napulju

Piše Dobra hrana
21. rujna 2025. - 17:38
Bartol Bašić pobjedio je na natjecanju u Pagu kao najbolji majstor klasične pizze i ta ga pobjeda kao predstavnika Hrvatske vodi u NapuljPrivatni Album/

Otok Pag jučer je postao epicentar regionalne pizza scene, ugostivši prvo međunarodno izdanje na otoku Pagu uopće, Mainardi & APN Pizza Cupa. U pizzeriji D10‘s Pizza Fantasista, koju je na noge podigao i vodi Ivan Šetka, okupilo se više od trideset vrsnih pizzaiola iz Hrvatske, susjednih zemalja i Europe, spremnih pokazati svoje umijeće u napetoj atmosferi. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije - klasična pizza i Pizza Napoletana STG, a pobjednike je vodilo ravno na svjetsko prvenstvo u Napulju.

U kategoriji klasične pizze konkurencija je bila iznimno jaka. Treće mjesto pripalo je Karlu Žaniću iz pizzerije Brick and Bite, dok je drugo mjesto osvojio mladi Poljak Macius Gadomski, talent koji brusi zanat upravo kod domaćina u D10‘s Pizza Fantasista.

Ipak, titulu najboljeg i prvo mjesto odnio je Bartol Bašić, iskusni pizza majstor s Murtera. Kako nam je u izjavi, koju je osigurao Ivan Šetka, otkrio sam pobjednik, na natjecanje je došao s velikim samopouzdanjem, čvrsto vjerujući u svoju pobjedničku pizzu. Njegova kreacija, nazvana "APNP" (igra riječi koja znači A Pag Na Pizzi") očarala je suce. Bašić se fokusirao na autohtone okuse otoka, majstorski kombinirajući pašku janjetinu, ljutiku i kadulju. Izrazio je ogromnu zahvalnost na pobjedi i s optimizmom gleda prema budućnosti. Majstor zanata koji je pokazao koliko iskustvo igra ulogu.

 
image

Bartol Bašić

 
 Privatna Arhiva
image

Pobjednička pizza

 
 Privatna Arhiva

Visoku razinu natjecanja potvrdio nam je i Igor Zagajski, delegat Udruge napuljskih pizzaiola (APN) za regiju. Naglasio je fantastičnu energiju i neizvjesnost do samog kraja, gdje nitko nije uspio previše nadjačati konkurenciju, što je iskusnom žiriju odluku učinilo izuzetno teškom. O kakvoj se stručnosti radi, govori i sastav žirija u kojem je bio i sam predsjednik APN-a, pristigao direktno iz Napulja, kao i aktualni svjetski prvak. Budno oko nad pećima držali su hrvatski pizza autoriteti - naš svjetski prvak i ambasador APN-a za Hrvatsku Alen Radanović te vrsni pizzaiolo Josip Lučin iz Trogira.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

21. listopad 2025 02:38