StoryEditorOCM
LifestyleSjajna recenzija

Iz ovoga šibenskog restorana gosti izlaze siti i zadovoljni, čak očarani, bez osjećaja da su oderani

Piše Lada Radin/Dobra hrana
12. kolovoza 2025. - 18:50
 
 
 
 

Nakon što smo lani iz šibenskog Visianija izašli prilično oduševljeni, te mu u izboru Dobri restorani dodijelili i priznanje za 3. mjesto u kategoriji Keativna urbana kuhinja (a godinu prije njegova chefa Grgu Bačelića proglasili smo najboljim mladim chefom), ove godine vratili smo se provjeriti jesu li kuhanje i restoran na istoj razini, uvijek pomalo u strahu da ono što nas je oduševilo jednom drugi put neće biti jednako dobro. Usred ljeta i usred sezone, lako smo rezervirali stol za večeru istoga dana što nas je malo preplašilo.

image
 
 
 Privatna Arhiva/

Sjeli smo van, na omanju terasu jer nam se unutra učinilo nekako toplo bez obzira na stropne ventilatore, a tako su učinili i ostali gosti. Vrlo ljubazna konobarica odmah nas je opskrbila osvježavajućom buteljom Sladićeva Debita za pristojnih 38 €, kao i jednim Maraschino Kissom (8 €), koktelom od maraschina, sirupa od višnje, limuna i mineralne koji je pravo ljetno osvježenje. Bilo nas je više pa smo odlučili dijeliti većinu jela kako bismo ih probali što više s jelovnika, s naglaskom na riblje. Pispalj (13,50 €), golub kroštule (14 €) i štuka (15 €) sva su predjela u ponudi. Sami opisi ne otkrivaju puno pa morate vjerovati kuhinji, ali i konobarica je bila vrlo dobra u objašnjavanju (i na engleskom).

Pispalj je tip tradicionalne pržene pogače od tankog tijesta na koji je chef Bačelić naslagao namaz od pečene paprike u romesco stilu, dagnje iz savora, pesto od divljeg koromača i svježi tušt. Tekstura kruhaste podloge, herbalnost biljaka, pa malo kiseline pidoća (dagnji) zajedno su igrale jako dobru igru.

image
 
 
 Privatna Arhiva/

Možda su glavni hit ipak bile kroštule punjene kremom od ribe golub, s ukiseljenim motrom, majonezom od kiselog motra i confitom od cherry poma. Opet igra tekstura koje jedna s drugom čine savršen sklad. Savršeno bi išlo uz cijeli niz ozbiljnijih bijelih vina kao svojevrsni tapas.

 
image
 
 
 Privatna Arhiva/

Dimljena štuka (iz Krke!), opet, prepuna okusa pirjanog sezonskog povrća, na podlozi od rajčica i paprike, s domaćim prženim njokima, prelazi u tim comfort fooda i malo žešćih okusa. Jako zadovoljavajuće.

Biramo također tri glavna morska jela kodnih imena: pidoće (19 €), orzot muzgavac (21 €) i cipal (24 €). Jasno je da niti jedno od ovih jela neće doći u o očekivanom izdanju, toliko smo navikli. Puna zdjela dagnji na buzaru dolazi načičkana prutićima pržene palente s dimljenom paprikom koji su divno hrskavi i iako služe za toćanje u šugo, bolje je paziti da se ne namoče previše kako ne bi izgubili hrskavost. Šugo je pak neočekivan, žestok i drugačiji, od dimljene paprike u temeljcu od kosti od pršuta. Moćno, zasitno, bogato.

image
 
 
 Privatna Arhiva/

Kod zarolanog filea cipla - svaka čast njegovoj mekanoj teksturi - najviše nas oduševljava činjenica da su za blitvu stabljike zasebno nasjeckane i podimljene i da se to zaista i osjeti u jelu. Pesto od peršina daje sjajan kick kremastom fileu ribe i zajedno s veloute umakom od ribljih kostiju i dimljenom blitvom ovu "ribu s blitvom" čini baš uzbudljivim jelom. Orzoto s muzgavcem opet je bogat, gust comfort food koji ukiseljena rotkvica čini zabavnim.

 
image
 
 
 Privatna Arhiva/
image
 
 
 Privatna Arhiva/

Deserti su na kraju zakucavanje u sridu, dekonstrukcija mađarice s džemom od kumkvata kremasta je tortica s kickom iznenađenja svaki put kad zagrabite malo džema. Šaumrola, klasični desert od čije slatkoće inače ispadaju zubi, divno je lagana krema s aromom lista smokve koji daje nevjerojatnu tropsku notu, dok džem od breskve ustvari daje potrebno slatkoću. Sezonski, lagano, ukusno, drugačije, fantastično.

image
 
 
 Privatna Arhiva/
image
 
 
 Privatna Arhiva/

Večera slobodnog i neobaveznog stila stajala nas je 40 eura po glavi, a svatko je popio i dvije čaše vina ili koktel. Za taj iznos u bližoj i daljoj okolici praktički je nemoguće naći ovu razinu pameti, kreacije i preciznosti tehničke izvedbe s mahom podcijenjenim namirnicama. Chefu Bačeliću možemo samo veselo zahvaliti i pozvati se opet. Jedina stvar koja nas muči jest što se čini da fantastično uređen prostor koji bi mogao funkcionirati kao neki visokoprofilni bar gdje se pije, jede, pleše i uživa nije zaživio na taj način. Ispunjen visokim stolcima, uz ogroman, prekrasan šank koji dominira prostorom, u kutu DJ pult - što se čeka?

Ne znamo je li stvar u tome da se time nitko u Visianiju ne bavi (jer ne stigne ili misle da ne treba) ili smatraju da ne postoji publika za to. Kako god, postoji određena diskrepancija između uređenja cijelog prostore i vibre koja je smirenija i skromnija od onog što se nudi na tanjurima. Šteta je da se kreacija i strast s tanjura ne prenose i na energiju samog prostora. No, u Visianiju se i dalje genijalno kuha.

Visiani bistro & bar

Adresa: Šibenik, Obala dr. Franje Tuđmana 2

 

Hrana: 10/10

Usluga: 10/10

Ambijent: 7/10

27. listopad 2025 01:34