Šibenčanin Ivo Kronja i njegova supruga Jelena stvorili su pravi mali internetski fenomen svojim YouTube kanalom "Obiteljska kužina by Ivo Kronja“. U opuštenoj atmosferi vlastite kuhinje, jedno od njih kuha, a drugo snima, a u fokusu su im tradicionalna dalmatinska jela. Iako su pokrenuli ovu priču tek lani u proljeće, nepretencioznim kuhanjem i dobrom dozom humora privukli su gledatelje, ne samo iz Dalmacije, nego iz cijelog svijeta, pa im tako pišu čak iz Amerike, Kanade, Srbije... Svi oduševljeni!
- Mi kuhamo iskreno, realno i bez uljepšavanja. Na ovom kanalu nećete naći komplicirana jela koja nitko ne kuha. Ovdje spremamo pravu domaću spizu, onakvu kakvu su kuhale naše bake, posebno s naglaskom na dalmatinsku i mediteransku kuhinju, ali i sve one balkanske klasike koje svi volimo. Od bakalara i kiselog kupusa, do brzih fritula i štrudli - sve radimo "po domaću", uz čašicu razgovora, pokoji savjet i kritiku o namirnicama i puno smijeha - pojašnjava Ivo Kronja, inače zaposlenik u Šibenskoj biskupiji.
Ivo Kronja nam je tijekom razgovora više puta naglasio da se ne smatra velikim chefom, ali gušta u ovome što radi. Osim kuhanja, na drugom kanalu prikazuje benkovački sajam i šibensku pijacu, a obje platforme prati deseci tisuća gledatelja.
Obitelj ima i vlastiti OPG, pa mnoge namirnice dolaze direktno iz njihova vrta u njihove teće i tave i može se reći da je zbog iskrenosti, dobrog raspoloženja i nostalgije, Ivo Kronja stvorio je jedan od najtoplijih domaćih kulinarskih kanala.
Pritom je vrlo sistematičan tako da novi videorecept objavi tri puta tjedno, pa mnogi vjeruju da bi se njegova YouTube kužina bez problema mogla pretvoriti u televizijsku emisiju!
A što Ivo i Jelena kuhaju ovih dana? Pa naravno, zimsku spizu! U novoj epizodi "Obiteljske kužine“ Ivo Kronja objašnjava da u Dalmaciji prava zima ne može proći bez mirisa kiselog kupusa i suhog mesa. Riječ je o jelu koje on naziva "kraljem zimskih recepata“.
Kiseli kupus sa suhim mesom na dalmatinski način
Sastojci
1.5 - 2 glavice kiselog kupusa
suho meso po želji: nogice, rebra, manji buncek, kobasice
svinjska mast
malo maslinovog ulja
3-4 glavice kapule
4-5 češnja češnjaka
2 žlice konšerve
slatka mljevena paprika
lovorov list
bijeli papar u zrnu
malo meda
Priprema
Ivo Kronja naglašava da je ovaj njegov recept "kako Bog zapovida" i to uz obaveznu kombinaciju svinjske masti i maslinova ulja. U lonac stavlja svinjske nogice, rebra, buncek i kranjske kobasice, ističući da je riječ o "teškoj artiljeriji“ tipičnoj za zimsko doba.
Tijekom pripreme jela pokazao je i kako se riješiti tvrdokornih dlaka na svinjskim nogicama te objašnjava razliku između pravog, dimljenog suhog mesa i industrijski obojenih zamjena. U jednom trenutku odlučuje eksperimentirati pa dodaje med...
Na kraju napominje da je ovo jedna od onih zimskih delicija, poput sarme, koja je još ukusnija sljedeći dan, pa su zato skuhali veliki lonac kako bi imali obroke za nekoliko dana.
Ovo je zapravo teško prepričati jer je milijun digresija i savjeta, pa predlažemo da pogledate video u nastavku...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....