StoryEditorOCM
Zanimljivostipidoća i debit

U šibenskom đardinu uživalo se u ovom skladnom paru: Pogledajte veliku fotogaleriju s jedinstvene gastro manifestacije

Piše K. G.
13. lipnja 2025. - 21:26

Pidoća i Debit ponovno su se voljele - i to na novoj lokaciji! Nakon što se prethodnih godina održavala na rivi, manifestacija „Pidoća i debit se vole“, koja slavi gastronomiju šibenskog podneblja, preselila je u Perivoj Roberta Visianija.

Tako je večeras Šibenik ugostio sve ljubitelje dobre hrane i vina, u ležernoj atmosferi među zelenilom jednog od najljepših dalmatinskih parkova. U središtu ove zanimljive gastro priče bila je pidoća, skromna morska školjka koja u šibenskom akvatoriju ima gotovo kultni status. Naime, pidoća ovdje raste brzo i razvija se u mesnatu delikatesu zahvaljujući jedinstvenom spoju mora i slatke vode rijeke Krke, čiji fitoplankton daje ovoj školjci prepoznatljiv i pun okus.

A što se najbolje slaže uz pidoću? Naravno, debit, najraširenija bijela vinska sorta šibenskog kraja. Riječ je o svježem, laganom vinu nježnih aroma i niskog udjela alkohola, koje se savršeno nadopunjuje s jelima od školjaka i ribe. Za Debit često kažu da ne traži posebne prilike, on je kao stvoren za svakodnevno uživanje i opuštena druženja. A spoj pidoće i debita domaćini s razlogom opisuju kao savršenu ljubavnu priču. Cijela manifestacija posvećena je upravo tom skladnom paru!

Ove godine čak devet ugostitelja i uzgajivača pidoća pripremalo je svoja jela. I to ne bilo kakva! Uz neizostavne klasike poput buzare i rižota, posjetitelji su kušali i neka sasvim nova, kreativna iznenađenja: gregadu od pidoća i slanutka, pašticadu od pidoća, pohane pidoće, orzo s pidoćama…

Svoja jela i kulinarsko umijeće predstavili su Lipo Gourmet by chef Dino Bebić, Pa‘kai by Krešimir Glavina, konoba Luce & Brigita, Bistro Visiani by chef Grgo Bačelić, restoran Jadran, Cipacluki, Bistro Špajza, Ško Vina te uzgajalište školjaka Ćoran.

Ovogodišnje izdanje manifestacije obogatila su i vina iz čak deset vinarija šibenskog kraja, regije koja se sve snažnije pozicionira na vinskoj karti Hrvatske. Svoja vina predstavit će vinarije: Testament, Baraka, Vinoplod Šibenik, Birin, Ante Sladić Vino, Vinarija Sladić, Lasin, Ško Vina, Rak i Prgin. 

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Mate Skračić Adaptive Quartet.

Kako je bilo u šibenskom đardinu pogledajte u našoj fotogaleriji:

image
Tonka Lokas/Cropix
image


Tradicionalna gastro manifestacija Pidoća i Debit se vole održana je u šibenskom Perivoju Roberta Visiania.

Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
image
Tonka Lokas/Cropix
26. listopad 2025 21:42