„Sve se mijenja i mi se u svemu mijenjamo“(„Omnia mutantur et nos mutamur in illis“),kaže poznata latinska izreka koju s razlogom spominjemo u slučaju tog šibenskog prigradskog naselja i njegova procvata zadnjih desetak godina.
Od nekadašnjih manje od tisuću stanovnika, uglavnom ribara i težaka, to prigradsko naselje grada Šibenika danas, s otokom Krapnjom, broji više od 3500 žitelja, oslonjenih uglavnom na turizam sa 3700 smještajnih jedinica u svim vidovima smještaja.
Od prije nekoliko godina, na Brodarici je, u predjelu Podsolarskog (bivše Rezalište) zagrebačka Zagreb-montaža, vlasnika Vlade i Zvone Čovića, izgradila novo, moderno vikend i apartmansko naselje, uz veliku i dobro opremljenu plažu s pratećim objektima, kamo ljeti hrli i velik broj Šibenčana.
Ta „rivijera“ proteže se u dužini od oko pet kilometara do samoga središta Brodarice s njegovim poznatim ugostiteljstvom i lučicom s trajektom za Krapanj. Na tom mjestu, u restoranu „Zlatna ribica“ započela je i ova naša priča, kojoj je asistirala i direktorica TZ Krapanj- Brodarica Antonija Grubišić, kojoj se na trenutak pridružio i Jadran Delić iz Australije koji često „svraća“ u rodni kraj.
-Ovaj naš nevelik prostor, kaže Antonija, prepun je sadržaja za sve uzraste. Pored toliko vikendica i vila, imamo i tri kampa, hotel „Spongiolu“ na Krapnju, ugostiteljstvo, poznato i izvan lokalnih granica, sadržaje za djecu.
Trenutno imamo oko 1100 gostiju, nešto manje negoli lani u ovo doba, a razlog je i nogometno prvenstvo Europe, koje je mnoge dugo držalo u njihovim mjestima ili odvuklo u Njemačku.
A Krapanj, otok spužvara, pitamo. Ima i tamo starih prilagođenih kuća prikladnih za miran obiteljski boravak?
- Od ugostiteljstva, pored hotela, dominiraju stare konobe s izvornom spizom. Tamo je i rodna kuća legendarnog direktora krapanjskog „Spužvara“ Jerka Tanfare. Veterani tog starog zanata okupljali su se u svom „Boćarskom klubu“. Mnogi od njih više nisu među nama.
Poznate su bile krapanjsko-brodaričke ljetne fešte hoće li ih biti i ove godine?
- Vjerujemo da hoće. Upravo se dogovaramo o sudionicima i sadržajima te naše tradicionalne kulturne i turističke manifestacije, od čega će veći dio troškova namiriti naša turistička zajednica.
U sklopu očuvanja i čistoće okoliša zanimljiva je jedna gotovo bizarna pojedinost. Naime, TZ je pristupila izradi većega broja kartonskih kesica-pepeljara, koje će se rasporediti uzduž „banja“,kako pušači ne bi svoje opuške bacali u more.
Doista, trebalo se dosjetiti!
Na kraju našeg razgovora na terasi „Ribice“ susreli smo i njena vlasnika Branka Tudića, čija je obitelj još ranih šezdesetih među prvima na Brodarici, u istom, ali manjem objektu, pokrenula lokalno ugostiteljstvo i turističku ponudu.
Onda, kad smo još kod Jose Jarama Brankova pretka, s brojnim Šibenčanima dolazili blagovati domaću ribu.
Branko, turistički i ugostiteljski entuzijast vjeruje u izvrsnu ovogodišnju sezonu, čiji glavni dio upravo započinje.
„Dođite nam opet“,rekao nam je na pri odlasku.
Pa ćemo, vjerujemo, još jednom na Krapnju s njim obići i njihovu staru uljaru, sačuvanu kao spomenik iz 16. stoljeća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....