StoryEditorOCM
ŽupanijaU pravo vrijeme

Svi u maslinike: oblica je spremna za berbu, ostale sorte nisu. Evo i koliki je očekivani radman

Piše Tihana Marović/Maslina
11. listopada 2025. - 08:35

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu. Sve podatke s detaljinim tablicama pronađite ovdje, a mi donosimo najvažniji dio preporuke: 

- Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja generalno još nije započela. Jedino u Istri ona je krenula, ali to je i za očekivati jer su klimatski uvjeti različiti. Mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata. No ona je započela zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je napad štetnika tj. muhe te kalkulacije prema vremenskim prilikama.

Ponavljamo informaciju i preporuku od prošloga tjedna: ISTARSKA BJELICA postigla je optimalnu tehnološku zrelost za preradu maslina u ulje. Očekivani randmani kretat će se od početnih 15 % pa na više kako vrijeme bude odmicalo.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

Optimalnu tehnološku zrelost u nazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, već je pokazala i najzastupljenija sorta u većem dijelu uzgojnog područja Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području većeg dijela Dalmacije sorta OBLICA spremna je za branje!

Oblica je spremna za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. Za ovu godinu taj termin je nešto raniji, a očito su pogodovale uravnotežene padaline u svim fenofazama biljke. Očekivani randmani biti će nešto veći nego prošle godine. Kretat će se od početnih 12 % pa na više kako vrijeme bude odmicalo.

Svima onima kojima je sorta masline OBLICA prerodila i sitnija je po veličini, s berbom mogu krenuti i desetak dana kasnije!

Sve ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje. Nisu za berbu! - stoji u priopćenju koje potpisuje Tomislav Filipović, dipl. ing.

26. listopad 2025 03:17