StoryEditorOCM
HrvatskaUgostiteljski hit

Od predatora do jedne od najpopularnijih delicija u dalmatinskim restoranima: ‘Jeftiniji je od škampa!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
19. srpnja 2025. - 18:43

Od opasnog predatora, agresivne "mašine" koja se nemilo širi uzduž Jadrana, invazivni plavi rak ove godine postao je ugostiteljski hit.

U više od 40 restorana s područja Splita, Makarske, srednjedalmatinskog otočja, rak predator se ovoga ljeta pojavio u čitavom nizu popularnih jela. Veliki je to skok u odnosu na lanjsku godinu, u kojoj su rijetki chefovi ovog morskog doseljenika stavili u ponudu. No, već godinu dana kasnije, dobili smo lepezu jela s rakom plavih kliješta u glavnoj ulozi. Oduševljava ona i domaće i strane goste. Kako je došlo do njegova naglog uzleta?

Veliku ulogu su odigrali stručnjaci za more, koji su mudro shvatili da se brojnost populacija neomiljenog novovalnog stanara našeg Jadrana može držati u ravnoteži kroz gastronomsku valorizaciju.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 

26. listopad 2025 17:59