StoryEditorOCM
Hrvatskauzrokuje trovanje

Otkrivena visoka razina histamina u prehrambenom proizvodu iz Albanije: za jednu skupinu ova hrana posebno je opasna

Piše MOZAIK SD
4. veljače 2025. - 19:45

Visoke razine histamina otkrivene su u prehrambenom proizvodu na hrvatskom tržištu.

Kako danas javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, histamin je otkriven u filetima slanog inćuna porijeklom iz Albanije. Riba je distribuirana u Hrvatsku, a potom i Sloveniju.

Inćuni predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje. Kontrolom na tržištu utvrđena je razina od više od 400 mg/kg histamina, što je prilično visoka vrijednost, javlja Danica.hr.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.

Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.

14. prosinac 2025 02:19