Ako želite da vaš obrok stigne u najboljem izdanju, birajte pametno – ili se pripremite na poneko razočaranje kada otvorite dostavnu kutiju!
Dostava hrane doživjela je procvat tijekom pandemije, no mnogi kuhari tvrde da neka jela na putu od restorana do vašeg stola znatno gube na kvaliteti. I dok sarmama, gulašima i juhama ne smeta vožnja u plastičnim posudama, jela od riže i tjestenine često ne prežive transport u najboljem stanju, piše HuffPost.
"Umaci se razdvajaju, hrskava korica postane mekana, a rastopljeni sir se pretvara u gumu", upozorava Shawn Matijevich, glavni kuhar na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje, "Neka jela su izrazito osjetljiva na vrijeme – juha je na jednom kraju ljestvice, dok je nabujak na drugom".
Koja jela dobro podnose dostavu, a koja biste trebali izbjegavati? Evo što kažu profesionalni kuhari.
Jela koja preživljavaju dostavu
Juhe i variva: Ova jela odlično podnose transport jer su bogata vlagom i tekućinom. "Para koja se diže iz juhe ili variva kondenzira se i ponovno prelazi u tekuće stanje dok gubi toplinu, što ne utječe negativno na okus ili teksturu", objašnjava Matijevich. Osim toga, lako ih je podgrijati, pa čak i ako se ohlade tijekom puta, kvaliteta se može vratiti zagrijavanjem u mikrovalnoj ili na štednjaku, piše Večernji list.
Lazanje, musaka i tortilje: Gušći umaci s manje tekućine pomažu ovim jelima da bolje prežive transport. "Tjestenina koja stoji u tekućini brzo postaje gnjecava, ali ako su složena s mesom i sirom, zadržat će teksturu", kaže Traci Weintraub iz Gracefully Feda.
Sushi: "Sushi je namijenjen za posluživanje na sobnoj temperaturi, tako da jako dobro podnosi transport", rekao je Matijevich. Ali, pobrinite se da bude potpuno odvojen od vruće hrane koju možda naručujete. "Para i toplina nisu loši samo za teksturu, već i za rast bakterija", rekao je Clark.
Jela koja gube kvalitetu u dostavi
Tjestenina: Kad se tjestenina pomiješa s umakom i stavi u posudu za dostavu, ona nastavlja upijati tekućinu, što često rezultira ljepljivom i neprivlačnom masom. "Jela s kremastim umacima ili onima koji sadrže jaja posebno su problematična", upozorava kuharica Patricia Clark,"Para može razdvojiti umak, a zbog temperaturnih razlika može se i zgrušati". Savjet: Ako naručujete tjesteninu, zamolite restoran da umak i tjesteninu dostave odvojeno.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....