StoryEditorOCM
ObalaGASTRONOMSKI PROGRAM

Dođite u Gašpinu mlinicu vidjeti kako se na Cvitnicu umivalo u cviću, kako su se jaja bojila nekad...

Piše Mia Sesartić
11. travnja 2025. - 13:12

U organizaciji Turističke zajednice grada Solina i Udruge "Solinjani", u suradnji s OPG-om "Marušić", u subotu 12. travnja od 11 do 13 sati u Gašpinoj mlinici u Solinu održat će se gastronomska manifestacija "Ususret Uskrsu".

- Ovo događanje ima za cilj prezentaciju tradicionalne uskrsne gastronomske ponude, ali i razvoj turističkog proizvoda u predsezoni.

Naši posjetitelji će moći degustirati tradicionalne uskrsne slastice koje će pripremiti Udruga "Solinjani", koja se bavi očuvanjem naše baštine, a na trpezi će se tako naći sirnice, jaja, kuhana šunka, fritule…

Pripremili smo i zanimljivu radionicu uskrsnih ukrasa za djecu, koju će voditi Lucija Gelo - najavljuje nam direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo.

image

Izrada jaja bojanih na stari način prikazat će se i posjetiteljima u Solinu ove subote

Mario Todorić/Cropix

Udruga "Solinjani" će tako prikazati kako se rade sirnice, kako su se jaja bojala nekad, i kako su još uvijek zadržali tu tradiciju da za njihovo bojanje koriste kapulu ili selen. Budući da se sve održava na Cvitnicu, prikazat će i običaj kako se na taj dan umivalo u cviću.

Također, svi zainteresirani će moći kupiti i prigodne ukrase koje su izradili članovi Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Moje dijete" Solin, kao i uživati u glazbeno-scenskom dijelu programa u kojem će nastupiti Plesna udruga "Solinski bubamarci", a zapjevat će Roko Sedlar.

Ulaz je slobodan, poručuju organizatori.

image

U prostoru Gašpine mlinice održavaju se razne manifestacije
 

Mario Todorić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 10:40