Do dolaska eura mjenjačnice su bile unosan posao, no uvođenje eura bio je asteroid koji ih je većinu istrijebio. Za njima su ostali poslovni prostori što je značilo da je većina gradova dobila barem nekoliko prilika da obogate svoju ponudu nečim novim…
U Starom Gradu je prostor u kojem su se prije ljudi žalili na visoke provizije postao prostor u kojem se ljudi čude niskim cijenama u srcu sezone. Stara mjenjačnica postala je mladi coffee shop...
Mali prostor, no iznutra miriše dobra kava pa smo otišli vidjeti o čemu se radi. U prostoru su nas dočekali gospodin Antun Vlahović i gospođa Grace Conklin. Gospodin očito naš, gospođa očito Amerikanka. Njihova priča, ne tako očita…
Kako ste došli na ideju otvoriti coffee shop u Starom Gradu?
Živio sam sa suprugom u Minneapolisu, u Americi. Ona je Amerikanka, a ja sam porijeklom iz Staroga Grada, pa smo svake godine dolazili ovamo i razmišljali kako bismo mogli ostati - zauvijek. Prije otprilike godinu dana donijeli smo odluku: prodali sve u Americi, preselili se ovdje i otvorili kafić.
Čime se bavi vaša supruga?
Ona je učiteljica flaute i sada radi online za jednu švicarsku aplikaciju koja se zove Tomplay - njihova je flautistička ekspertica. Radimo zajedno u kafiću, ali primarno sam ja pokrenuo ovaj projekt jer jako volim kavu - volim pržiti kavu, znati kako je pripremljena, odakle dolazi, sve do zadnjeg detalja.
Uz to što svoju vještinu i strast dijeli preko interneta, Grace Conklin svira i u gradskoj glazbi Starog Grada i zboru Stella Maris, no mi smo lišeni sluha, a kofein nam je barem 65 posto tijela pa smo se vratili na goruća pitanja…
Zašto baš kava?
- Iskreno - bez uvrede - ali jedina stvar koja nam se ovdje nije sviđala bila je kava. Pa smo zaključili da, ako ćemo ovdje živjeti, moramo nešto napraviti sami. Htjeli smo otvoriti specialty coffee shop. Takva kava zna biti skuplja, ali naše su cijene vrlo razumne.
Kolike su cijene?
- Espresso kod nas je 1,90 eura.
U kafićima okolo je espresso između 1,50 i 1,70 eura. Zanimalo nas je kako Antun može nuditi tako niske cijene za takvu kvalitetu kave.
Odakle nabavljate sirovu kavu?
- Trenutno iz Gvatemale - fair trade, organic. Ali to se često mijenja jer smo mala pržionica i uzimamo ono što je kvalitetno i po dobroj cijeni. Naša kava u nabavi košta 28 eura po kilogramu, što je prilično povoljno za tu kategoriju. Prodajemo i kavu u zrnu i mljevenu, za tursku, espresso - kako god ljudi žele.
Tko su vaši najčešći gosti?
- Ima dosta ljudi iz Splita i Zagreba, ali i stranaca - najviše iz Amerike, Engleske, Francuske, a nešto i Talijana. Talijani često naruče "ristretto" ili "kratki espresso", odmah ih prepoznaš.
Kakve su reakcije?
- Imamo dobre recenzije na Googleu. Ljudi su zadovoljni, često se vraćaju. Naravno, nije uvijek sve savršeno - jednom sam prepržio kavu i to primijetio tek kad sam već prodao nekoliko kava. Nastojim uvijek kušati ono što sam ispržio, ali dogodi se.
Koliko dugo se bavite kavom?
- Već nekoliko godina, isprva iz hobija. U Americi je industrija kave jako razvijena, ali i tamo se sve više mijenja. Starbucks je primjer brenda koji je krenuo s idejom kvalitetne kave, a danas to više nije to.
Radite li i zimi?
- Da, planiramo raditi i zimi. Osim toga, pokušat ću pokrenuti online trgovinu, a možda i dostavu kave učiteljicama po školama i slično. Vidjet ćemo još što će donijeti sezona izvan ljeta.
Koliko vam pomaže što je supruga Amerikanka?
- Puno. Odmah se vidi drugačija energija u kontaktu sa strancima. Ona je vrlo društvena i ljubazna, bila je baristica u Americi nekoliko godina, tako da i u tom smislu ima puno iskustva.
Mi smo probali kavu, na vlastom nepcu se uvjerili u razliku između toga i prosječne kave u kafiću i zatim se povukli iz malog prostora jer je stigao stariji par Amerikanaca kojima je trebala njihova doza kofeina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....