StoryEditorOCM
OtociPočelo je, počelo

Čini se da Hvarane očekuje najbolja sezona do sada! Evo zbog čega smo to zaključili

Piše Stjepan Mijat Zaninović
10. travnja 2025. - 21:22

Prije nekoliko dana smo otišli u Hvar provjeriti koliko je gostiju doplovilo sezonskim, izletničkim linijama i razgovarali s nekoliko skupina turista iz različitih krajeva svijeta. Svi su hvalili što je mirno i još uvijek nema mnogo gostiju. No, onda se početkom Hvar Wine Festivala proteklog vikenda sve promijenilo.

Lijepo vrijeme izmamilo je domaće ljude na pjacu koja polako cvjeta, ali nas je zanimalo što se krije u Arsenalu. Sudeći po crvenom tepihu i znaku ispred, očekivalo nas je iskustvo na razini grada kakav je Hvar.

Čim su nas pustili iza baršunastog konopa, potražili smo organizatora i prekinuli ga u razgovoru s prijateljem. Gospodin je, ponosan što već šestu godinu obogaćuje predsezonu, rado dao izjavu.

image

Svit se brzo skupljao

Stjepan Mijat Zaninović

“Imamo tu 56 vinara. U fokusu su vinari s otoka Hvara, tu su skoro svi proizvođači, no pokrili smo i najbolje proizvođače iz cijele Hrvatske i naravno distributeri koji uvoze strane etikete. Pokrivamo Francusku, Italiju, nešto Španjolske, ali u fokusu je Hvar. Strane etikete su tu da upotpune sliku. Drago mi je da je lijep dan, ljudi su veseli, svi su spremni za turističku sezonu. To i je ideja, da kupci otoka Hvara mogu okusiti što se nudi i na čemu su vinari marljivo radili tijekom cijele godine. Hotelski smještaj je pun. Hotel ‘Adriana‘ i hotel ‘Park‘. Hvala ljudima što otvore za nas i što prepoznaju ovu manifestaciju. Hvala svima koji oslobode svoje apartmane kako bi gosti imali gdje odsjesti", rekao je Franko Žuvela, vlasnik firme "Vijola" Hvar, distributera vina koji organizira Hvar Wine Festival.

image

Hvar Wine Festival

Stjepan Mijat Zaninović

Posjetitelji su se počeli skupljati i kružiti oko stolova koji su ih mamili raznim etiketama. Bilo je tu velikih otočnih vinarija kao što su Zlatan Otok i Tomić, ali lijepo je što su i manje vinarije imale priliku svoj trud točiti u čaše svih znatiželjnika.

Predstavnici vinarije Kronjac nisu bili raspoloženi za izjave, ali se nisu libili pokazati svoju fotogeničnost.

image

Vinarija Kronjac

Stjepan Mijat Zaninović

Na stolu do, pod nazivom Biskup, udružila su se dva mala proizvođača iz Svete Nedjelje, donijeli su dva barikirana plavca koji dobro predstavljaju južnu stranu otoka Hvara i legendarne plavce koji otamo stižu. Visoka temperatura, malo padalina, kameniti teren s velikim nagibom. Na južnoj strani Hvara i loze i oni koji ih obrađuju ulažu više truda, no zato su i rezultati etikete o kojima pričaju i turisti i domaći. Osim plavaca, Milatić Jurica i Berti Vranković predstavili su se svježom bogdanušom i svježim pošipom iz 2024. Berti Vranković pozirao je za fotografiju s predstavnikom najpoznatije vinarije s Hvara, Zlatan Otok.

image

Berti Vranković i predstavnik vinarije Zlatan Otok

Stjepan Mijat Zaninović

Na festival su došli i brojni ugostitelji kako bi provjerili trebaju li ažurirati vinske liste u svojim restoranima. Porazgovarali smo s odlično raspoloženim Ivanom Gospodnetićem Garifulom.

“Ovo je vrhunski. Svake godine sve više vinara, ugostitelja, domaćeg svita i gostiju. Vrhunski festival, pogotovo u predsezoni. Hvar bi bio prazan da nije ovoga. Hvar se ova dva dana napunio na račun festivala vina", rekao je Gariful.

Nismo mogli ne pitati kakvu sezonu očekuje u Hvaru.

“Očekujem jako dobru sezonu. Možda čak i najbolju do sada”, rekao je Ivan Gospodnetić, vlasnik "Garifula", jednog od najpoznatijih restorana u Hrvatskoj.

Ostavili smo gospodina Gospodnetića da istražuje vinske etikete, a mi smo se uputili pitati tri dame u najboljim godinama odakle su i kako im se sviđa proljeće na Hvaru.

“Stigle smo iz Australije. Ovdje smo jer je prekrasno. Učimo o ‘laganini‘ stanju uma. Upijamo ga. Sviđa nam se što još nije vruće i što nije špica sezone. Nismo na proputovanju Europom, stigle smo u Hrvatsku na dva tjedna jer je prekrasna. Ovo je dio svijeta koji još nismo vidjele i jako nam je drago što smo došle, očaravajuće je ovdje…”, rekle su dame iz Australije.

Oduševljeni njihovom vedrinom i željom da upijaju Hrvatsku, nismo mogli odbiti pokazati im neku vinsku etiketu. Željele su nešto posebno, a nalazili smo se dva koraka od štanda, mnogo puta opjevane vinarije Vujnović iz Sućurja, koja je poznata po spašavanju i popularizaciji autohtone sorte prč. Već smo mi pripremili dame i na iduće etikete, htjeli smo im pokazati plavce s južne strane Hvara koji mogu parirati moćnim crnim vinima s njihova kontinenta.

No onda se dogodilo ono čemu ovakvi festivali i služe…

image

Australke su oduševljene Hvarom i Hrvatskom

Stjepan Mijat Zaninović

Damama smo predstavili Nikšu Vujnovića, brata Vijeka Vujnovića, čovjeka koji je spasio prč. Brzo se pokazalo da je barba Nikša spasio australske dame od nas jer im se prč razlio po ustima, a barba Nikša rekao da je arheolog. Dame su nam zahvalile i ostale grabiti iz jedne od najvećih hvarskih riznica znanja i priča.

Uputili smo se vratiti čašu na ulazu i razočarali se vlastitom sposobnošću promatranja svijeta jer smo tek tada vidjeli prilično velik stol pun leda na kojem su ležali tuna i more kamenica koje su bile dio iskustva Hvar Wine Festivala za sve zainteresirane posjetitelje.

Izgleda da je recept za predsezonu jednostavan. Koliko god je važno znati dobro kuhati, jednako je, ako ne i važnije, imati i dobre sastojke, a Hvar je pokazao da ničega na manjka.

image

Kamenice su klizile ko vino

Stjepan Mijat Zaninović
image

Hvar Wine Festival

Stjepan Mijat Zaninović
image

Arsenal - Hvar

image

Tuna i kamenice

Stjepan Mijat Zaninović
image

Hvar Wine Festival

Stjepan Mijat Zaninović
image

Kronjac etikete

Stjepan Mijat Zaninović
image

Australke su oduševljene Hvarom i Hrvatskom

Stjepan Mijat Zaninović
image

Berti Vranković i predstavnik vinarije Zlatan Otok

Stjepan Mijat Zaninović
image
Stjepan Mijat Zaninović
image

Vinarija Kronjac

Stjepan Mijat Zaninović
image

Hvar Wine Festival

Stjepan Mijat Zaninović
image

Hvar Wine Festival

Stjepan Mijat Zaninović/
image

Recept za predsezonu

Stjepan Mijat Zaninović/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 10:47