StoryEditorOCM
Otociintervju s putnicom

Kanađanka obišla pola svijeta, a Hrvatima poručuje: ‘Treba vam čestitati na preživljavanju! A naši turisti žele ovo...‘

Piše Stjepan Mijat Zaninović
22. srpnja 2025. - 22:46

Rad u turizmu je predivan jer ljudima koji ne putuju po svijetu dopušta da svijet putuje ispred njih. Osoba čiji ćemo vam svijet pokazati u ovoj priči je Marle Rosenstein, blaga, smirena duša koja živi od upijanja iskustava po raznim dijelovima svijeta. Teta Marle je Kanađanka, radila je u državnoj upravi, sada je umirovljena i vrag joj ne da mira pa putuje i piše...

Upoznali smo je u Jelsi i proveli sat vremena skupa u konobi, veselili smo se fotografijama koje je Marle marljivo snimala, no romantična, mistična atmosfera u konobi onemogućila je da se ti trenuci zabilježe na ekranima… To ne znači da vam ne možemo prenijeti priču kanadske novinarke Marle Rosenstein.

image

Marle Rosenstein

Privatni album

Već u prvom odgovoru jasno je koliko je Kanada drugačija od Hrvatske. U Kanadi radnici u državnoj upravi dobiju godinu dana dopusta, kod nas u 40 godina odrade godinu dana efektivnog rada, no nemojmo se zamarati stvarnim problemima… Pročitajmo priču žene koja svojim iskustvima pomaže drugim ljudima odabrati destinacije za odmor. Kako se našla u takvoj situaciji? Kako stoji Hrvatska u odnosu na druge zemlje koje je posjetila? I još par stvari…

Kako ste se počeli baviti pisanjem, freelancingom i temama kao što su hrana i vino?

– Prije trideset godina moj se otac preselio na Havaje, a ja sam počela dokumentirati posjete kako bih ih podijelila s prijateljima nakon povratka kući. Također sam završila program novinarstva na koledžu George Brown u Torontu. Tijekom jednogodišnjeg dopusta sa svojeg stalnog posla u državnoj upravi, odradila sam praksu u časopisu Canadian Traveller Magazine i putovala na Djevičanske otoke SAD-a, Kubu i Panamu. Planirala sam više se posvetiti pisanju nakon umirovljenja.

image

Kuharska škola u Tajlandu

Privatni album

– Otada sam primijetila da mnogi pisci razvijaju usku specijalizaciju, što im olakšava promociju, pronalazak zadataka i izgradnju portfelja članaka. Moj je partner radio za LCBO (Liquor Control Board of Ontario) i često smo kušali vina iz njihovih dućana. Kako bih naučila više o vinu i alkoholnim pićima, završila sam razinu 2 tečaja WSET (Wine & Spirit Education Trust). Iako mi je glavna niša hrana i vino, također pišem o pustolovnim putovanjima i kampiranju. Članica sam Međunarodne udruge pisaca o hrani, vinu i putovanjima.

Gledajući vaš blog i jedan od časopisa za koji pišete (Sixty and Me), vidljivo je da ste mnogo putovali. Koje su vam zemlje ili gradovi ostali u srcu?

– Najposebnije iskustvo imala sam u veljači 2025. u blizini Chiang Maija, na sjeveru Tajlanda. Moj partner i ja posjetili smo mladića iz etničke skupine Red Lahu, 23-godišnjeg Banka iz sela Ban Na Noi. Bio je jedini mladić u selu koji govori engleski i proveo nas je kroz svoju zajednicu. Zatim smo s njegovom majkom pripremali obrok u vanjskoj kuhinji i jeli na bambusovoj platformi. Uvjereni smo da smo ovim iskustvom pomogli Banku u vježbanju jezika, vođenju tura i izgradnji samopouzdanja. Za turu i ručak platili smo mu direktno, pa smo znali gdje završava naš novac.

image

Merle s executive chef Pichaya Soontornyanakij, ili Chef Pam, najboljom svjetskom kuharicom 2025.

Privatni album

Zašto ste odlučili posjetiti Hrvatsku?

– Željela sam posjetiti Hrvatsku jer sam čula da je prekrasna i manje turistički razvikana od drugih zemalja. Prošle godine posjetili smo Amalfijsku obalu, koja je bila prenapučena. U veljači 2025. kontaktirao me je predstavnik Hrvatske turističke zajednice u vezi s press-putovanjem u ožujku, ali tadašnji mi termin nije odgovarao. U lipnju sam, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Hvara, organizirala vinsku turu, posjet tradicionalnom restoranu i vođenu turu kroz grad.

Koje su vam najdraže uspomene iz Hrvatske?

– Najljepše uspomene vezane su uz hranu (štrukli u Zagrebu), prirodne ljepote (Nacionalni park Plitvička jezera), kulturne doživljaje (klapsko pjevanje i viteški ples moreška), degustaciju vina na Hvaru i Korčuli te plaže Dubrovnika.

Dolazite iz Kanade – je li Hrvatska popularna destinacija među Kanađanima?

– Da, prema trendovima rezervacija, Hrvatska je jedna od top-destinacija za Kanađane tijekom ljeta 2025.

Što Kanađani očekuju od odmora u Hrvatskoj? I ispunjava li Hrvatska ta očekivanja?

– Putnički trendovi za Kanađane u 2025. uključuju želju za manje posjećenim i ne previše napučenim destinacijama, kupnju u lokalnim trgovinama i kod obrtnika, a ne u velikim suvenirnicama, all-inclusive resorte s hranom i pićem, najam kuća za odmor i opuštanje, putovanja inspirirana sadržajem influencera s TikToka i Instagrama, posjete lokacijama gdje su snimane poznate serije i filmovi, putovanja u svrhu promatranja prirodnih fenomena (npr. pomrčine Sunca)...

image

Merle s executive chef Pichaya Soontornyanakij, ili Chef Pam, najboljom svjetskom kuharicom 2025.

Privatni album

Vi ste usmjereni na kreiranje putopisnih priča za ljude starije od 60 godina. Koji su vaši savjeti za turizam prilagođen toj dobnoj skupini?

– Osigurati rampe, dizala i mjesta za sjedenje za osobe s ograničenom pokretljivošću, ukloniti opasnosti od spoticanja, osigurati dobru rasvjetu, pitati za prehrambene potrebe i preferencije, pružiti vodiče s velikim fontom, nuditi popuste za umirovljenike, organizirati aktivnosti sporijeg tempa.

Je li Hrvatska skupa za turiste iz Kanade i SAD-a?

– Cijene hrane, smještaja, aktivnosti i prijevoza uglavnom su usporedive s onima u Kanadi i SAD-u.

Koncentrirajmo se na ovo… Ako sjedite s nekim prijateljem, članom obitelji ili bilo kojom Hrvaticom i Hrvatom, ustanite i čestitajte si međusobno… Na čemu? Na nevjerojatnoj vještini preživljavanja s našim plaćama i cijenama s dalekog zapada.

Dobro, sada kad smo potaknuli i raširili nacionalni ponos, ipak treba biti i malo samokritičan, pa smo pitali Marle za njezino mišljenje o potencijalnim poboljšanjima u turizmu… 

Kao iskusna putnica i autorica koja sve analizira, što smatrate da Hrvatska može poboljšati u turizmu?

– Pretjerani turizam sve više guši ključne europske destinacije i potiskuje lokalno stanovništvo. Hrvatska već poduzima korake, poput ograničavanja broja kruzera i uvođenja nižih dopuštenih razina buke na otvorenom. S takvim mjerama trebala bi nastaviti i dalje.

image

Marle Rosenstein na Hvaru 2025.

Privatni album

– Također, Kanađani se razlikuju od Amerikanaca i mogu se čak uvrijediti ako ih se zamijeni s njima, posebice zbog tenzija vezanih uz trgovinu i carine u vrijeme Trumpove administracije. Kanađani su općenito pristojniji i suzdržaniji. Imamo javno financirani zdravstveni sustav, za razliku od SAD-a. Kanadska kuhinja uključuje posebnosti poput poutinea, javorova sirupa, ledenih vina i butter tarts. Kanada je golema zemlja s mnogo različitih klimatskih zona, a imamo i izvrsna vina u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju, kao i mnoštvo malih pivovara, destilerija i ciderija.

Što Hrvatska izvrsno radi u turizmu?

– Hrvatska kontrolira broj turista, posebice u Dubrovniku. Gradovi i mjesta su čisti, lako je snalaziti se, a autobusni je prijevoz izvrstan i vrlo praktičan način putovanja po zemlji.

Koje vam je hrvatsko jelo najdraže? Ima li sorta grožđa ili etiketa koje su vam se posebno svidjele?

– Najdraža su mi hrvatska jela štrukli i burek. Posebno su mi se svidjela dva vina od plavca malog koja sam probala u podrumu u Jelsi – Medvjedica i Medvid.

image

Moreška na Korčuli

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:11