Rad u turizmu je predivan jer ljudima koji ne putuju po svijetu dopušta da svijet putuje ispred njih. Osoba čiji ćemo vam svijet pokazati u ovoj priči je Marle Rosenstein, blaga, smirena duša koja živi od upijanja iskustava po raznim dijelovima svijeta. Teta Marle je Kanađanka, radila je u državnoj upravi, sada je umirovljena i vrag joj ne da mira pa putuje i piše...
Upoznali smo je u Jelsi i proveli sat vremena skupa u konobi, veselili smo se fotografijama koje je Marle marljivo snimala, no romantična, mistična atmosfera u konobi onemogućila je da se ti trenuci zabilježe na ekranima… To ne znači da vam ne možemo prenijeti priču kanadske novinarke Marle Rosenstein.
Već u prvom odgovoru jasno je koliko je Kanada drugačija od Hrvatske. U Kanadi radnici u državnoj upravi dobiju godinu dana dopusta, kod nas u 40 godina odrade godinu dana efektivnog rada, no nemojmo se zamarati stvarnim problemima… Pročitajmo priču žene koja svojim iskustvima pomaže drugim ljudima odabrati destinacije za odmor. Kako se našla u takvoj situaciji? Kako stoji Hrvatska u odnosu na druge zemlje koje je posjetila? I još par stvari…
Kako ste se počeli baviti pisanjem, freelancingom i temama kao što su hrana i vino?
– Prije trideset godina moj se otac preselio na Havaje, a ja sam počela dokumentirati posjete kako bih ih podijelila s prijateljima nakon povratka kući. Također sam završila program novinarstva na koledžu George Brown u Torontu. Tijekom jednogodišnjeg dopusta sa svojeg stalnog posla u državnoj upravi, odradila sam praksu u časopisu Canadian Traveller Magazine i putovala na Djevičanske otoke SAD-a, Kubu i Panamu. Planirala sam više se posvetiti pisanju nakon umirovljenja.
– Otada sam primijetila da mnogi pisci razvijaju usku specijalizaciju, što im olakšava promociju, pronalazak zadataka i izgradnju portfelja članaka. Moj je partner radio za LCBO (Liquor Control Board of Ontario) i često smo kušali vina iz njihovih dućana. Kako bih naučila više o vinu i alkoholnim pićima, završila sam razinu 2 tečaja WSET (Wine & Spirit Education Trust). Iako mi je glavna niša hrana i vino, također pišem o pustolovnim putovanjima i kampiranju. Članica sam Međunarodne udruge pisaca o hrani, vinu i putovanjima.
Gledajući vaš blog i jedan od časopisa za koji pišete (Sixty and Me), vidljivo je da ste mnogo putovali. Koje su vam zemlje ili gradovi ostali u srcu?
– Najposebnije iskustvo imala sam u veljači 2025. u blizini Chiang Maija, na sjeveru Tajlanda. Moj partner i ja posjetili smo mladića iz etničke skupine Red Lahu, 23-godišnjeg Banka iz sela Ban Na Noi. Bio je jedini mladić u selu koji govori engleski i proveo nas je kroz svoju zajednicu. Zatim smo s njegovom majkom pripremali obrok u vanjskoj kuhinji i jeli na bambusovoj platformi. Uvjereni smo da smo ovim iskustvom pomogli Banku u vježbanju jezika, vođenju tura i izgradnji samopouzdanja. Za turu i ručak platili smo mu direktno, pa smo znali gdje završava naš novac.
Zašto ste odlučili posjetiti Hrvatsku?
– Željela sam posjetiti Hrvatsku jer sam čula da je prekrasna i manje turistički razvikana od drugih zemalja. Prošle godine posjetili smo Amalfijsku obalu, koja je bila prenapučena. U veljači 2025. kontaktirao me je predstavnik Hrvatske turističke zajednice u vezi s press-putovanjem u ožujku, ali tadašnji mi termin nije odgovarao. U lipnju sam, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Hvara, organizirala vinsku turu, posjet tradicionalnom restoranu i vođenu turu kroz grad.
Koje su vam najdraže uspomene iz Hrvatske?
– Najljepše uspomene vezane su uz hranu (štrukli u Zagrebu), prirodne ljepote (Nacionalni park Plitvička jezera), kulturne doživljaje (klapsko pjevanje i viteški ples moreška), degustaciju vina na Hvaru i Korčuli te plaže Dubrovnika.
Dolazite iz Kanade – je li Hrvatska popularna destinacija među Kanađanima?
– Da, prema trendovima rezervacija, Hrvatska je jedna od top-destinacija za Kanađane tijekom ljeta 2025.
Što Kanađani očekuju od odmora u Hrvatskoj? I ispunjava li Hrvatska ta očekivanja?
– Putnički trendovi za Kanađane u 2025. uključuju želju za manje posjećenim i ne previše napučenim destinacijama, kupnju u lokalnim trgovinama i kod obrtnika, a ne u velikim suvenirnicama, all-inclusive resorte s hranom i pićem, najam kuća za odmor i opuštanje, putovanja inspirirana sadržajem influencera s TikToka i Instagrama, posjete lokacijama gdje su snimane poznate serije i filmovi, putovanja u svrhu promatranja prirodnih fenomena (npr. pomrčine Sunca)...
Vi ste usmjereni na kreiranje putopisnih priča za ljude starije od 60 godina. Koji su vaši savjeti za turizam prilagođen toj dobnoj skupini?
– Osigurati rampe, dizala i mjesta za sjedenje za osobe s ograničenom pokretljivošću, ukloniti opasnosti od spoticanja, osigurati dobru rasvjetu, pitati za prehrambene potrebe i preferencije, pružiti vodiče s velikim fontom, nuditi popuste za umirovljenike, organizirati aktivnosti sporijeg tempa.
Je li Hrvatska skupa za turiste iz Kanade i SAD-a?
– Cijene hrane, smještaja, aktivnosti i prijevoza uglavnom su usporedive s onima u Kanadi i SAD-u.
Koncentrirajmo se na ovo… Ako sjedite s nekim prijateljem, članom obitelji ili bilo kojom Hrvaticom i Hrvatom, ustanite i čestitajte si međusobno… Na čemu? Na nevjerojatnoj vještini preživljavanja s našim plaćama i cijenama s dalekog zapada.
Dobro, sada kad smo potaknuli i raširili nacionalni ponos, ipak treba biti i malo samokritičan, pa smo pitali Marle za njezino mišljenje o potencijalnim poboljšanjima u turizmu…
Kao iskusna putnica i autorica koja sve analizira, što smatrate da Hrvatska može poboljšati u turizmu?
– Pretjerani turizam sve više guši ključne europske destinacije i potiskuje lokalno stanovništvo. Hrvatska već poduzima korake, poput ograničavanja broja kruzera i uvođenja nižih dopuštenih razina buke na otvorenom. S takvim mjerama trebala bi nastaviti i dalje.
– Također, Kanađani se razlikuju od Amerikanaca i mogu se čak uvrijediti ako ih se zamijeni s njima, posebice zbog tenzija vezanih uz trgovinu i carine u vrijeme Trumpove administracije. Kanađani su općenito pristojniji i suzdržaniji. Imamo javno financirani zdravstveni sustav, za razliku od SAD-a. Kanadska kuhinja uključuje posebnosti poput poutinea, javorova sirupa, ledenih vina i butter tarts. Kanada je golema zemlja s mnogo različitih klimatskih zona, a imamo i izvrsna vina u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju, kao i mnoštvo malih pivovara, destilerija i ciderija.
Što Hrvatska izvrsno radi u turizmu?
– Hrvatska kontrolira broj turista, posebice u Dubrovniku. Gradovi i mjesta su čisti, lako je snalaziti se, a autobusni je prijevoz izvrstan i vrlo praktičan način putovanja po zemlji.
Koje vam je hrvatsko jelo najdraže? Ima li sorta grožđa ili etiketa koje su vam se posebno svidjele?
– Najdraža su mi hrvatska jela štrukli i burek. Posebno su mi se svidjela dva vina od plavca malog koja sam probala u podrumu u Jelsi – Medvjedica i Medvid.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....