Premda u Hvar pristižu prvi turisti, a i dodatne katamaranske linije Kapetana Luke uvedene su prije dva dana, to se po izgledu grada uopće ne bi reklo.
Pjaca djeluje prazno i pusto. Većina poslovnih prostora je zatvorena, neki se pripremaju za sezonu, neki još nisu počeli s pripremama. No, neki su i otvorili. Jedini otvoreni restoran na hvarskoj Pjaci je Kogo. Kad smo mi stigli u Hvar, na štekatu je bilo gostiju, slobodnom procjenom usudili bismo se reći da je nešto manje od polovice stolova bilo puno u rano vrijeme ručka. Ušli smo u restoran i pitali vlasnika kako teče početak sezone.
Mladi gospodin rekao je da su otvorili 1. travnja kao odgovor na uvođenje dodatnih katamaranskih linija i lijepo vrijeme. Kaže i da se ne mogu požaliti na količinu posla. Gostiju ima. Naravno, daleko je to od količine koja Hvar, i ove godine – bez obzira na to u kojem smjeru ode turizam, sigurno čeka u špici sezone. No, kako vlasnik restorana, koji je odgojen u turizmu, kaže – sve je u skladu s datumom.
Nas je zanimalo zašto su turisti koji su tu odlučili posjetiti Hvar u ovo doba godine…
Gosti koji su tu, većinom su stigli na jednodnevni izlet
Prva skupina na koju smo naišli bila su četvorica mladića iz Portugala koji su rekli da su u Hvar stigli sada jer u ovom periodu imaju godišnji odmor.
Nakon Portugalaca uspjeli smo zaustaviti tri mlade Kineskinje kojima engleski nije bio jača strana, ali smo uspjeli shvatiti da su na proputovanju Europom koje je počelo u Velikoj Britaniji. Na Hvar su stigle na jednodnevni izlet. Stigle su jutarnjim katamaranom i vraćaju se poslijepodne.
Gotovo u istoj situaciji bile su i njihove dvije sunarodnjakinje koje smo sreli na rivi. Te su dame govorile mnogo bolji engleski pa smo uspjeli saznati da su stigle na Hvar, točnije u Hrvatsku, iz Mađarske jer je “tako blizu”. U Splitu ostaju dva dana, a na Hvar su došle na jednodnevni izlet. Cure su djelovale zadovoljno i ispunjeno, teško se ne osjećati tako u Hvaru. Čak i kad je prazan, Hvar puni dušu. No, simpatične dame ipak su se požalile da premalo toga u gradu radi, pa im preostaje samo šetnja.
Jednako simpatične, no mnogo manje razgovorljive bile su starije dame koje nismo morali pitati odakle su. Čim su na naše pitanje zašto su u Hvaru u travnju odgovorile na američkom, znali smo da su prevalile dug put kako bi bile tu. Nisu bile raspoložene za odgovaranje na pitanja, ali su rekle da se žure pridružiti svojoj grupi. Po tome se može zaključiti da je u Hvaru već sada nešto gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, no na prvi pogled ih nema mnogo, barem uz more u centru. Većina gostiju u Hvaru, kojih nije mnogo, bili su Kinezi. Razumljivo je da ta količina gostiju nije dovoljna da Hvar procvjeta u svom punom sjaju, čak je i Palace Elisabeth, najluksuzniji hotel Sunčanog Hvara, zatvoren.
Iz Splita se u Hvar već sada može stići s pet katamaranskih linija
Nakon što su nam tri skupinice gostiju rekle da su stigle na jednodnevni izlet, uputili smo se prema agenciji Pelegrini koja prodaje karte za brodara Kapetana Luku. To što je bila zatvorena nešto iza 12 sati dokaz je da se Hvar tek razgibava za sezonu, no nove linije su već uvedene i koriste se za posjete Hvaru.
Iz Splita za Hvar već sada vozi pet katamaranskih linija, četiri Kapetana Luke, od kojih je jedna redovna i tri ljetne te za sada jedna Jadrolinijina. Jadrolinija bi dodatnu liniju iz Splita za Hvar i obrnuto trebala uvesti 28. travnja, a od 30. svibnja do 14. rujna uvest će četiri sezonske linije za Hvar. Iz luke Vira, koja služi kako bi se rasteretio centar Hvara, katamaran bi trebao početi voziti od 16. lipnja.
Prošetali smo i do vrha rive znajući da će već za koji dan, ili u najgoru ruku tjedan, vjerojatno biti nemoguće uživati u pogledu na praznu rivu i Forticu nad njom. Primijetili smo da se restoran Gariful sprema za sezonu i otvaranje. Njihovi susjedi, Carpe Diem, još su u zimskom štajunu. Tako je s većinom u Hvaru, u stadiju su pupanja. No kako katamarani budu dovodili sve više gostiju, tako će u Hvaru cvjetati sve više pupova koji će mamiti turiste da upravo kod njih probaju mediteranska jela, opuste se uz koktel inspiriran Hvarom ili samo uživaju u kavi prije nego se upute u istraživanje kamenih kala koje će se također ubrzo rascvasti u šarenilo ponuda kakvo i priliči gradu koji od turizma i za turizam živi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....