Vela Luka se i ove jeseni pretvara u pravu oazu mirisa, okusa i tradicije na još jednom izdanju manifestacije "Stajun od lumblije", posvećene najpoznatijoj veloluškoj slastici – lumbliji. Ova jedinstvena fešta, koja slavi kulturnu i gastronomsku baštinu otoka Korčule, okuplja sve zaljubljenike u domaće recepte i običaje koji se prenose generacijama.
Kako navodi dalmatinski portal, izrada i posebnost lumblije od 2022. godine nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, čime je ova delicija i službeno uvrštena među prepoznatljive proizvode hrvatske gastronomske tradicije.
Manifestacija započinje 22. listopada “Slatkim festivalom” u organizaciji Srednje škole Vela Luka, gdje će se u “Žardinu” održati natjecanje u pripremi pršurata – još jedne neizostavne otočne slastice. Program se nastavlja bogatim nizom događanja koji obuhvaćaju sve generacije: od kulinarskih i likovnih radionica, predstavljanja vodiča o zaštiti zemljopisnog podrijetla, do zabavnih kvizova i pješačkih izleta.
U četvrtak, 23. listopada, u hotelu "Korkyra" održat će se zanimljivo predavanje pod nazivom “Začini koji pričaju priču; Putovanje kroz mirise i okuse lumblije”, u organizaciji Srednje škole Vela Luka i Narodne knjižnice “Šime Vučetić”. Udruga maslinara Vele Luke tom će prilikom predstaviti i Vodič za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla – lumblije.
Vikend donosi i tradicionalni izlet HPD Marete “U susret zdravlju” s pješačenjem do Huma, ručkom na vrhu i tombolom s nagradama. Slijedi radionica izrade lumblije u praktikumu Srednje škole, a potom i dječje aktivnosti kroz likovne i kulinarske radionice u knjižnici i vrtiću.
Vrhunac manifestacije, izbor za “Zlatnu lumbliju 2025.”, održat će se 30. listopada na terasi hotela "Korkyra". Stručni žiri imat će zahtjevan zadatak odabrati najbolju lumbliju, dok će posjetitelji moći uživati u degustaciji i prigodnom kulturnom programu uz nastupe Male mafrine i klape FD Kumpanije.
"Stajun od lumblije" još jednom će potvrditi da Vela Luka s ponosom čuva svoje običaje, tradiciju i okuse koji se pamte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....