U punom je jeku sezona "kraljice Jadrana" – orade. Ili, po dalmatinski, komarče. Poznata je po svojoj zlatnoj pruzi između očiju, ali i po čvrstom bijelom mesu.
Obitelj Skoko isplovljava prije zore, a jutro ih je nagradilo – more je dalo najbolje što ima.
– Sad je sezona orade, kao i svake godine kad se orada mrijesti. Sezona traje 10-15 dana i onda se nešto ulovi količinski – rekao je za HRT ribar Mladen Skoko.
Ribara je sve manje, kažu skup je materijal, mreže i gorivo. No u ovo doba, kada je ulov gotovo zajamčen, uspije se nešto i zaraditi.
– Riba, kada se lovi, gotovo cijela njezina masa ide na otkup, jer ne možeš ti prodati toliko koliko ljudi dođe. Netko kupi dva kilograma, netko kilogram, nije to nešto – navodi Skoko.
– I cijene su dosta niske za otkup, recimo od 3-4 do 6 eura. Ako se ulovi puno, cijena padne, ako se ulovi manje, cijena je viša – objašnjava.
U trgovinama se često nudi komarča iz uzgoja, no kupci se sve češće odlučuju za onu iz divljeg ulova. Cijena komarče na ribarnicama kreće se od 12 pa do čak 30 eura po kilogramu.
– Cijena je normalna za orade, za sada. Sada je njihova sezona. Cijena nije neka da si ne možeš priuštiti i kupiti oradu-dvije za večeru.
– Ja ih lovim, pa mi nije skupo. Koja je cijena niska, što je danas došlo jeftino? Ono što je prije bilo u kunama sad je u eurima – samo su neki su od komentara građana.
Sezona komarče potrajat će do kraja studenoga. Za jedne još uvijek dostižna, za druge tek povremeni užitak, komarča ostaje najtraženija i najpoželjnija riba jeseni, piše HRT.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....