StoryEditorOCM
SplitDomino‘s pizza

Američki pizza-gigant koji je pokorio svijet stiže u Split, ali scene s lokacije vam se neće svidjeti; nitko ni glasa...

Piše Karlo Barbir
2. listopada 2025. - 07:17

Svjetski lanac Domino’s Pizza uskoro otvara svoja vrata na Sućidru, u prostoru uz Vukovarsku ulicu. Nakon što je zagrebačko tržište već upoznalo okus američke pizze, sada i Splićani dobivaju priliku probati pizzu s bogatim nadjevima, praktičnim ‘combo deal‘ ponudama i legendarnom brzinom dostave.

Od malog dućana do svjetskoga giganta

Domino’s priča počinje 1960. godine u američkom gradiću Ypsilanti, Michigan, kada su braća Tom i James Monaghan otvorila malu pizzeriju pod imenom ‘DomiNick’s‘. Investicija je bila skromna – samo 900 dolara – a već godinu dana kasnije James je svoje udjele prodao za Volkswagen Bubu. Tom je nastavio sam i 1965. promijenio ime u ‘Domino’s Pizza‘, ne sluteći da će upravo to postati globalni brend.

S godinama je Domino’s rastao nevjerojatnom brzinom. Već 1978. imao je 200 restorana, 1983. njih 1000, a danas u svijetu postoji više od 16.500 poslovnica u 85 zemalja. Svakoga dana proda se prosječno tri milijuna pizza, čime je postao najveći svjetski lanac specijaliziran za pizzu i dostavu.

Inovacije koje su promijenile industriju

Domino’s je poznat po svojoj inovativnosti. Među prvima su uveli patentirane kutije koje čuvaju toplinu pizze, a njihova 30-minutna dostava postala je zaštitni znak.

Krenuli su s online narudžbama 2007. godine, a samo godinu kasnije lansiran je Domino’s Tracker® – digitalni sustav koji korisnicima omogućuje da prate svaku fazu pripreme svoje pizze.

Uz tehnologiju, stalno mijenjaju i ponudu.

Tako je 2009. predstavljen potpuno novi recept pizze, 2015. posebno vozilo ‘DXP‘ za dostavu s ugrađenom pećnicom, a 2022. Domino’s je krenuo u zelenu tranziciju s flotom električnih vozila.

Ove godine lansiran je i Parmesan Stuffed Crust – punjeni rub s mozzarellom i parmezanom, na kojem su radili čak 30 godina.

Što donosi Splitu?

Za razliku od lokalnih pizzerija koje se oslanjaju na tanko tijesto i tradicionalnu pripremu u krušnim pećima, Domino’s nudi američki stil; deblje tijesto s kukuruznim brašnom, bogate kombinacije sastojaka i menije osmišljene za brzu narudžbu i dijeljenje. Posebno su popularni njihovi prilozi poput garlic bread i cheesy bread, kao i desert cinnamon stix.

Narudžbe će se moći obaviti putem web-stranice i aplikacije, a kupci će pratiti status pizze od trenutka pripreme do dostave na kućni prag. Za kvart poput Sućidra, s velikim brojem studenata i obitelji, Domino’s bi mogao postati brza i povoljna opcija za ručak ili večeru.

image

Vukovarska ulica

Privatni album
image

Domino‘s pizza

Privatni album
image

Vukovarska ulica

Privatni album

Kada se otvara?

Na pitanje koje najviše zanima Splićane – kada će Domino’s otvoriti svoja vrata – zasad nema jasnog odgovora. Pokušali smo kontaktirati Domino’s Hrvatska, no konkretan datum nismo uspjeli doznati. Čak ni zagrebački ured, koji vodi postojeće poslovnice, nije imao informaciju o planiranom otvorenju.

Naša ekipa obišla je lokaciju na Sućidru, radovi su u tijeku, a na licu mjesta nismo naišli na radnike koje bismo mogli pitati za dodatne detalje. 

image

Domino‘s pizza

Privatni album
image

Domino‘s pizza

Privatni album

Komentari raznoliki

Na Redditu se već vodi rasprava o dolasku Domino’s Pizze u Split, a komentari su šaroliki.

Jedan korisnik priznaje da ga najviše zanima informacija o samom otvorenju.

- Je l‘ ima itko nekakve informacije kad će Domino’s otvorit u Splitu na Vukovarskoj? Ako je netko jeo u Zagrebu, valja li ta pizza uopće?

Drugi podsjećaju na neslavnu prošlost prostora u kojem se restoran uređuje:

- Tamo objekti imaju impresivnu povijest neuspjeha. Bia je neki kafić, pa klub, pa nešto za gejmanje. Uvik odustanu nakon par miseci ili godinu dana. Ali možda je ovo dobra lokacija za pizzeriju, imaju keša za najam, i može se skupit s ceste​‘.

Što se samog okusa tiče, iskustva Zagrepčana su podijeljena. Jedna komentatorica piše:

- Bilo je i boljih i ukusnijih. Kao neko kukuruzno brašno pa na pizzi mljeveno meso sa začinima. Po meni, a i ekipi s kojom sam išla, bolja je po 90 % restorana u Splitu nego u Domino’sa.

Drugi su još oštriji:

- Grob pizza.

- Niš‘ ne valja. Ne znam zašto bi itko bio fan te američke fast food gluposti bez pravog sira.

Ipak, ima i onih koji Domino’s brane zbog priloga i ponuda.

- Vrijedi jedino garlic bread, cheesy bread i cinnamon stix! To im je stvarno čudo i moga bi ih jest u nedogled. Pizze nisu nešto ekstra u usporedbi s našima, ali realno, to su klasične američke pizze. Privuku te isto kao McDonald’s – daj mi nešto masno i pusti me da uživam. U tom slučaju su super odabir – kad želiš pojest‘ nešto od čega poslije ne možeš disat‘ i pomaknit‘ se, to je to!

Na dalmatinskom terenu

Jedno je sigurno – Domino’s će dolaskom u Split unijeti dodatnu dinamiku u lokalnu gastronomsku scenu. Hoće li osvojiti Splićane ili će ostati samo američka zanimljivost na Sućidru, tek ćemo vidjeti. Za sada svi čekaju jedno – da se konačno otvore vrata i da prva pizza iziđe iz pećnice.

image

Domino‘s pizza

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:12