- Pred nama su novi koraci, viši nivoi brendiranja našeg Crljenka kaštelanskog, našeg pretka svjetski poznatog Zinfandela! S ovom pričom o važnosti naše loze na padinama Kozjaka, o dizanju kvalitete našeg izuzetno cijenjenog vina, do brojnih manifestacija Crljenku kaštelanskom u čast, sada nakon kvarat stoljeća, imamo novo ulaganje u brend jer je Hrvatska - domovina Zinfandela! - u srž je “gađao” domaćin Okruglog stola na temu o povijesti, sadašnjosti no što je najvažniji – budućnosti priče o Crljenku kaštelanskom Srećko Radnić, čelnik Klastera za održivi razvoj Zora.
Klastera koji uz podršku Udruge ljubitelja Crljenka kaštelanskog od 2005. godine razvijaju priču o vinu kaštelanskih seljaka.
O lozi, o trsu koji je te 2001. godine pronađen u vinogradu Ivice Radunića a stručnom analizom je utvrđeno, bolje reći potvrđeno kako je upravo kaštelansko “crno” predak kalifornijskog Zinfadela.
I tada se priča “zakotrljala” u cilju promoviranja Crljenka kaštelanskog, pa sada 25 godine kasnije, uoči petog izdanja Festivala Zin-Fest koji će se održati 13.-14. studenoga, trebalo je stati i vidjeti što se postiglo, gdje smo sada i što se planira dalje.
Zato je i organiziran okrugli stol na temu “Hrvatska - domovina Zinfandela” u Kaštel Starom, u prekrasnoj Vili Nika, na kojem su sudjelovali oni sa samog početka priče – vinari i vinogradari Ivica Radunić, Jakov Jakša Bedalov, Ivan Perišin čiji je sada nažalost pokojni otac Vlado bio dio ove priče od početka, pa vinarka i vinogradarka Anita Kuzmanić.
I svi se oni slažu u jednom – bez brendiranja, promocije, podrške politike, medija, institucija,… njihova koliko god kvalitetna kapljica, ne može stići do potrošača, do šire publike, a time i njihov trud nema dugoročno smisla.
- Imamo sve bolja i bolja vina, ulažemo radimo, educiramo se! Nema više loših vina, što nas izuzetno veseli – koncizan je bio Ivan Perišin, najmlađi vinar i vinogradar, ali i ponosni vlasnik epiteta – jedan od najboljih mladih OPG-ovac u Hrvatskoj!
Dok su iskusniji Radunić i Bedalov dodali:
- Mi smo obitelj od polja, ne od mora i ribe i broda, već vina. Moje je da radim i nastavim očuvali tu lozu. Brendiranjem Crljenka vratili smo ljude na zemlju – naglasio je Radunić, poznati kaštelanski vatrogasac, u čijem je vinogradu s povijesnim trsom Zinfandela, sve i počelo.
- Hvala vam svima na podršci, nije bilo lako, a nismo ni na pola puta. No pohvale od gostiju, ljubitelja vrhunske vinske kapljice govore nam kako smo na dobrom putu – istaknuo je Bedalov, dok je svemu prisnažio i Grgica Benutić, u ime Grada Kaštela, lokalne samouprave koje je od samog početka uz bok vinarima i vinogradarima, od gradonalelnika Ivana Udovičića do aktualnog u trećem mandatu Denisa Ivanovića.
A što je plan dalje?
- Prvi puta smo 2020. godine slavili Dan Crljenka kaštelanskog, imamo Kreativnu ulicu, Priču o junaku odnosno slikovnicu, kuharicu “Kaštela u pjatu i čaši”, film o Domovini Zinfandela, Morski puti Crljenka, oznaku Zin-frendly, oznake u vinogradima za vinske pute, spomenik trsu u Kaštel Kambelovcu,.. Mnogo toga smo napravili no velike stvari su tek pred nama – uveo je u budućnost okupljene Radnić, fokusirajući se na nove projekte:
- Interaktivni muzej Crljenka kaštelanskog! Kula Cambi je jedna od lokacija za modernu ustanovu sa virtualnim pričama, odnosno sa virtualnom stvarnošću, uz foto kutak “Pozdrav iz Kaštela”, te zanimljivu “escape room”, uz igra “DNK analiza Crljenka”. Uz sam muzej, plan je realizirati i Kuću Crljenka kaštelanskog gdje će se moći nabaviti svi Crljenci kaštelanski, ali i drugi rođaci od plavca malog, tribidraga,… Ujedno bi ove lokacije bile interesantne i kao dio turističkih tura autobusima.
Podsjetio je organizator Okruglog stola “Hrvatska – domovina Zinfandela”, kako su do sada razne projekte provodili u dva smjera: jačanja prepoznatljivosti Kaštela kao izvorišta ove sorte, te podizanje kvalitete kaštelanskih vina.
- Sada je vrijeme uključivanje cijele države i ministarstava. Prvo što trebamo je predstaviti kaštelanska vina u San Franciscu, gdje se jedanput godišnje okupe svi zinfandeli! Podrška nam je odavno pružena i putem ovog pisma kojeg su potpisala 42 kalifornijska vinara, među kojima i sada nažalost preminuo svjetski poznati vinar Miljenko Grgić, te Ivo Matijaca naš Kaštelanin koji je preko tri desetljeća živio u Americi – kazao je Radnić, te otkrio planove za Kaštela:
- Prvo u San Franciscu predstaviti i naše crljenke, povezati se još više sa kalifornijskim vinarima. Prirediti i europsko kušanje Zinfandela. Nastaviti sa Danima otvorenih konoba Kaštela i Danom Crljenka. Oformiti Dalmatinske pute Crljenka, znači izaći iz naše županije diljem Dalmacije. Sada nas čeka i peto izdanje Zin-festa 2025., jedinog festivala u čast jednog crnog vina, jedinstvena je to manifestacija i kod nas i u Europi. Takva festivalska praksa postoji samo u Americi, dok smo mi pioniri u cijeloj priči na Starom kontinentu.
Najavio je Radnić te nove projekte, ulaganja u brendiranje ovog blaga koje raste na padinama Kozjaka i kaštelanskim poljima, dok su okupljeni svi izrazili i svoju podršku, potporu misije zvane Hrvatska - domovina Zinfandela!
Posebno dame – prva Maja Franetović iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, institucije koja radi na razvoju gastronomije kroz “Dalmatinsku marendu”, gdje je neizostavan dio priče je i Crljenak. S najavom kako će 2027. godine naša županija biti proglašena gastronomskom regijom Europe, a time će i Crljenak biti dignut na veći nivo. U istom smjeru rade i čelnice Turističke zajednice Kaštela – direktorica Nada Maršić koja nije mogla biti prisutna na panelu, dok je Nada Bilić, njena zamjenica istaknula kako je Crljenak pozicioniralo i Kaštela na vinsku kartu svijeta.
Što se tiče predstavnica “Slobodne Dalmacije” marketinške stručnjakinje Marija Grgurević i Diana Rajčić odavno su potpora samom brendiranju, dok urednica najstarije novinske kuće u Hrvatskoj Nataša Bakotić je pohvalila ideju muzeja, koji je dodatni i važan sadržaj u novoj eri vidljivosti Crljenka, uz brendiranje kroz društvene mreže i influensere.
- Lokalna baština kao globalni brend! To je naš cilj, naša smjernica rada i truda prvo vinogradara i vinara, a zatim i nas kao promotora – rezimirao je za kraj druženja Srećko Radnić, koje se okončalo a kako drugačije nego vrhunskom vinskom kapljicom Crljenka kaštelanskog uz sipu i bob, tradicijsko jelo koje je spremila prvakinja svijeta u kuhanju ove poslastice Ana Damjanov.
Uz najavu još jedne novitade iz “Anine kužine” a to je osnivanje Kaštelanske udruge pučkih kuhara!
Još jedan način očuvanja tradicije, baštine…
Jer ne smijemo zaboraviti Hrvatska je domovina Zinfandela!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....