StoryEditorOCM
SplitSTARI OBIČAJI

Čuvarica splitske baštine otkriva kako se Uskrs slavio nekad: ‘Ma kakve sirnice! Žene su mijesile kvasnice, trvenice...‘

Piše split sd
19. travnja 2025. - 19:49

Adela Roudi, čuvarica splitske baštine iz udruge Collegium Split kroz povijest, podsjetila je na stare splitske običaje za Veliku subotu i Uskrs na Facebook stranici udruge.

Prisjetimo ih se:

"Rano ujutro na VELIKU SUBOTU u starom Splitu pred crkvama se obavljao blagoslov ognja. Vjernici su (ponajčešće djeca) uzimali malo žeravice u potić ili važić, zatim žurili kućama da njome potpale ognjište. Kada bi misnik oko 11.30 sati zapjevao Gloria in excelsis Deo zabrujala bi sva zvona. Pridružile bi se i sirene parobroda i lokomotiva. Po crkvama se umivalo lice blagoslovljenom vodom, raspremalo Božji grob i uklanjalo previjese sa svetih slika. Na kraju bi zanosno zapjevali Tebe Boga hvalimo. Čim bi se začula vesela zvonjava - do tada dva dana zavezanih zvona - po gradu bi nastala vika i strka. Svi bi pohrlili umiti se. U stara vremena vodu se nabavljalo gdje i kako je tko stigao. Čekalo se u redovima ispred bunara ili uličnih česmi. Valjalo je oprati od korizme i križnoga puta suzne oči, progledati te umiven i čist dočekati Uskrsnuće Gospodinovo (odnedavno taj je obred pomjeren u subotnju noć).

Toga dana domaćice su imale pune ruke posla. Mijesile su bijeli kruh i druga uskrsna peciva (buktenice, prisnac, kvasnice, trvenice). Današnje sirnice kao rijetke i skupe poslastice počele su se uvoziti iz Trsta tek potkraj XIX. stoljeća Pošto su dugo putovale, stizale bi pomalo odstajale. Kuhala su se i bojila jaja, ponajčešće samo s vodom od prokuhana crvenog luka ili zelja.

Na USKRS domaćice bi uranile na prvu misu noseći u košari ili ubrusu spomenute namirnice, ponekad mladog sira i luka te malo kuhinjske soli. Bio je običaj župnika darivati kuhanim jajima ili pecivom. Ovaj bi to poslije podijelio ministrantima, crkovnjaku, siromasima. Nakon mise požurile bi ukućanima ponuditi blagoslovljenu hranu. Članovi obitelji svečano odjeveni odlazili su na veliku misu. Usput su čestitali znancima, prijateljima i rodbini: Na dobro vam došlo uskrsnuće Gospodinovo ili samo Sretan Uskrs! Djecu se darivalo jajima, kotonjadom, garitulima (pecivom u obliku pletenice, lutke, guske i sl. s umetnutim obojenim jajom). Na Uskršnje popodne, ako je bio lijepi dan, običavalo se otići do Poljudske crkve, a zatim za nekoliko novčića i provozati leutima na vesla do hridi Galijere i Garifulića."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 08:10