StoryEditorOCM
Splitleglo bakterija

Diže li se i vama želudac na ove stvari u splitskim trgovinama? Inspekcija se očitovala, ali trgovci ne mare...

Piše Mia Uzinić
17. ožujka 2025. - 20:30

Kupci često ne obraćaju pažnju na higijenu košara i kolica u trgovinama, iako se radi o možda najprljavijim predmetima koje svakodnevno dodirujemo. Ostaci hrane, bakterije s ruku, pa čak i virusi mogu se zadržavati na njihovim ručkama i unutrašnjosti, predstavljajući potencijalni zdravstveni rizik. Istraživanja su pokazala da su kolica i košare često prljavije od javnih toaleta, a rijetko se sustavno čiste.

image

Košare u Lidlu

Snimio čitatelj/

Iz Državnog inspektorata kažu da su propisani zahtjevi higijene koje moraju provoditi svi subjekti u poslovanju s hranom. 

- Subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati da predmeti, pribor i oprema s kojima hrana dolazi u doticaj budu učinkovito očišćeni i, prema potrebi, dezinficirani. Čišćenje i dezinfekcija moraju se obavljati dovoljno često da se izbjegne svaka opasnost od kontaminacije hrane.

image

Košare u Studencu

Snimio čitatelj/

Propisano je i da subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati nadgledanje osoba koje rukuju s hranom te osposobiti ih za pitanja higijene hrane, sukladno zahtjevnosti posla koji obavljaju - poručuju iz DIRH-a.

Subjekt u poslovanju s hranom mora udovoljavati strukturalnim, higijenskim i drugim zahtjevima za objekte te preduvjetnim programima koji uključuju postupke pranja, čišćenja i dezinfekcije, a isti moraju biti dokumentirani. To znači da subjekti moraju imati procedure i planove čišćenja, pranja i prema potrebi dezinfekcije.

image

Košare u Konzumu

Snimio čitatelj/

- Trgovci moraju osigurati da košarice i kolica s kojima hrana dolazi u doticaj budu čista i održavana, te prema potrebi dezinficirana, u skladu s vlastitim planovima i procedurama u okviru vlastitih sustava samokontrole - naglašavaju iz DIRH-a. 

image

Košare u Tommyja

Snimio čitatelj/

Sanitarna inspekcija redovito nadzire trgovine provodi kontrolu propisanih zahtjeva prilikom čega se kontrolira higijensko stanje u objektu, sustav samokontrole uključujući i preduvjetne programe tako da se pregledavaju procedure, planovi i provedba istih.

image

Košare u Interspara

Snimio čitatelj/

- Ako prilikom nadzora inspektor zatekne loše higijensko stanje u objektu, odnosno nadzorom se utvrde nesukladnosti u pogledu propisanih higijenskih zahtjeva, sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu donose se propisane upravne te prekršajne mjere - zaključuju iz DIRH-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 14:04