Bivši, a moguće i budući gradonačelnik Splita Željko Kerum danas je u hotelu "Corner" predstavio svoje maslinovo ulje i uz mnoštvo delicija, počevši od pršuta, soparnika, tunjevine, domaćeg kruha, raznih vina, napravio degustaciju svog maslinovog ulja. Ta degustacija izazvala je nemali interes pa je kroz "Corner" u samo sat vremena, koliko smo bili tamo "prodefiliralo" 100-tinjak ljudi, koji su uz dobru čašicu i dobar zalogaj degustirali i ovo maslinovo ulje.
- Oduvijek sam se želio baviti maslinarstvom i baviti se eko proizvodnjom maslinova ulja. Ovo je maslinovo ulje iz maslinika koji je površine 104 hektara, odnosno milijun i 40 tisuća kvadrata i koji se nalazi u Kaštel Štafiliću iznad crkvice Sveti Nofar. Samim tim što se u neposrednoj blizini maslinika nalazi crkvica, odlučili smo i ulju dati ime "Sv. Nofar". U Kaštel Štafiliću je i Župa Bezgrešnog Začeća i ja im se zahvaljujem na podršci - rekao nam je Kerum.
Zanimalo nas je koliko ima stabala masline.
- Imamo oko sedam tisuća stabala, a ove godine mislimo posaditi još nekih 10 tisuća i u konačnici, kada cijeli projekt bude gotov taj bi maslinik mogao imati nekih 30 tisuća stabala. Na toj poziciji imamo još nešto smokava, ali na jednom dijelu planiramo posaditi kaštelansku Babicu, odnosno Zinfandel i dio Pošipa.
Radi se o ozbiljnom projektu. Ove smo godine ubrali oko 50 tona maslina, a sa novim nasadima, odnosno urodom, u konačnici možemo imati sigurno nekih 150 tona masilna, od čega se može dobiti, zavisno o urodu od 20 do 30 tona maslinova ulja. Ove godine smo imali na tih oko 50 tona maslina, 13 posto ulja, što je oko 6,5 tona maslinova ulja - kazao je Kerum dodavši da je cijena ulja 15 eura, a svi koji su došli mogli su ga ovom prigodom i kupiti.
Kakva je kvaliteta ulja i jeste li njome zadovoljni i gdje ulje plasirate?
- Radi se o maslini koju nije "napala" mušica, nema nijedne točkice na maslinama, kršovito je područje, nije ledina i ulje je zaista dobro. Dobilo je najbolju ocijenu od Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i imamo njihovu svjedodžbu. Ulje je ekstra. Što se tiče plasmana to nam je najmanji problem.
Mi kroz naše poslovanje, naše hotele plasiramo ulje i trošimo ga. Kada je u pitanju cijena ulja u Hrvatskoj svima mora biti jasno da mi ne možemo postići cijenu ulja kao Španjolci ili Talijani. Oni kada beru masline, za njih to rade strojevi, a mi moramo unajmiti radnike. Da bi mi ubrali dvije tone maslina minimalno nam treba 10 do 12 radnika - zaključio je Željko Kerum.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....