Mirisi voća i povrća, šuškanje vrećica i tiha blagdanska užurbanost ovih dana ispunjavaju splitski Pazar.
Iako zima još traži svoje pravo lice, u središtu grada već se jasno osjeća Božić. Uoči najčarobnijeg kršćanskog blagdana posjetili smo Pazar kako bismo provjerili što se ove godine nudi, koje su cijene i kakve su kupovne navike građana, hoće li se ove zime stolovi savijati pod teretom hrane ili će skromnost biti nova blagdanska mjera.
Ponuda je raznolika, ali raspoloženje prodavača oprezno. Na štandovima prevladava voće, naranče, limuni, mandarine, jabuke, banane i kivi, dok se povrće kupuje selektivno i u manjim količinama.
Prodavačica Janja, čija obitelj već 80 godina prodaje na pazaru, primjećuje kako se kupuje pomalo od svega, ali ništa u velikim količinama. Ipak, smatra da se tradicija bogatog božićnog stola ne napušta.
- Kod mene doma za Božić mora biti izobilje. Tuka, puno raznih jela, stol mora biti pun. To je smisao Božića - uz čestitku čitateljima, pozvala je sve da navrate na pazar.
Slično razmišljaju i drugi prodavači. Marija, koja uz voće prodaje blitvu i brokulu, potvrđuje da se najviše traže limuni i naranče, dok je interes za povrće osjetno manji nego prošle godine.
- Lani je bilo puno življe, ove godine ide jako teško - kaže kratko, dok polagano pakira neprodane ostatke.
Voće dominira i na štandu kod Ljubice. Naranče, limuni, mandarine, jabuke, banane i kivi najtraženiji su artikli ovih dana, a cijene se kreću uglavnom između dva i dva i pol eura po kilogramu.
- Ljudi se žele malo ‘pokrit’ vitaminima, virusi vladaju sa svih strana - kaže prodavačica Ljubica, dok slaže gajbe naranača.
U mesnicama je situacija nešto živahnija. U mesnici Pivčević doznajemo da se najviše traže odojci, janjetina i teletina. Cijene se kreću oko 12 eura za odojak, 19 eura za janjetinu te 13 do 14 eura za teletinu.
- To su klasici bez kojih se Božić teško može zamisliti - kratko nam kaže mesar Stipe, koji od gužve nema vremena za predah.
Neizostavan dio blagdanskog menija su i suhomesnati proizvodi. U Kući pršuta i sira Granić ističu da su panceta i pršut i dalje apsolutni favoriti, a odmah iza njih kobasice za kuhanje i za narezivanje. Traže se i koljenice i slično, najčešće za kiseli kupus, fažol i sarme.
- Ali Božić ne bi trebao biti samo najest‘ se i napit‘, nego imati mir u srcu - poručuje vrijedna Kate.
Ovogodišnji hit na štandovima su mahovina i pšenica, koji se jako dobro prodaju. Toni, prodavač s dugogodišnjim iskustvom, ponosno ističe domaće podrijetlo svoje robe s područja Dugopolja i Mosora.
- To je prava, gusta i zelena mahovina. Pšenica je domaća, ne ide u visinu nego u širinu, kako i triba - objašnjava. Cijene se kreću od dva do pet eura, ovisno o veličini.
Iako se prodavači slažu da je ove godine prodaja slabija nego lani, ponuda na splitskom pazaru pokazuje da se božićna tradicija ipak održava. Na stolovima će se, sudeći po viđenom, naći voće i povrće, meso za pečenje, panceta i pršut, uz nezaobilaznu pšenicu i mahovinu kao simbol blagostanja. Manje se kupuje, ali Božić se i dalje dočekuje s nadom da će, uz skromniji ili bogatiji stol, najvažnije biti mir, obitelj i zajedništvo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....