U Turističko-ugostiteljskoj školi novinari tiskovnih medija upalili su prvu adventsku svijeću te tako otvorili ovogodišnji Gastroadvent, manifestaciju koju već 17. godinu organizira poznata nutricionistica Olja Martinić. Ovogodišnje geslo je "Neka ocean diše", a manifestacija je posvećena inspirativnim jelima s poznatim ili manje poznatim namirnicama koje more daje.
- Motivirani i 3. UN konferencijom iz Nice i Europskim paktom o oceanima, koji imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana, stavili smo u centar našeg druženja posidoniju alge i plodove mora. More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana, već je lijek. Posebno je vrijedna ipak uloga namirnica iz mora u dijetetici zbog nutritivnog bogatstva i visoke biološke raspoloživosti jela s morskim plodovima. Ako znamo da sadrže omega masne kiseline, a malo masti te dostatne količine Zn, Se, J, Fe, te brojne mikronutrijente važne za ljudsko zdravlje, moramo omogućiti da ocean diše kako bi čovječanstvo moglo napredovati.
Naš Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu savršena je riznica znanja i novih znanstvenih spoznaja, koja nam daje smjernice o pravilnom gospodarenju morem - poručuju organizatori koji su surađivali sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Turističkom zajednicom Grada Splita i Turističkom zajednicom SDŽ-a, Javnom ustanovom "More i krš" i Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Gastroadventski vijenac od lažine izradila je Katija Karmelić s ciljem podizanja svijesti o očuvanju posidonije, koja doslovce čini pluća našeg mora. Završila je Školu likovnih umjetnosti te zlatarstvo u Splitu, a osim što se bavi umjetničkim radom, zaposlena je i u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radni instruktor u likovnoj radionici.
Velika inspiracija su joj more i otoci te se u slobodno vrijeme bavi izradom nakita od prirodnih materijala koje nalazi uz more. Tradicionalno su prvu adventsku svijeću upalili novinari tiskovnih medija Slavica Vuković, Maja Zlokić, Gordan Jelavić i Mia Uzinić te gradonačelnik Tomislav Šuta, župan Blaženko Boban i predsjednica TZ-a Grada Splita Alijana Vukšić.
Kuhar Ivan Katić i učenici Turističko-ugostiteljske škole bili su zaduženi za jelovnik pa su gosti uživali u jelima poput salate od hobotnice i dimljene tune, rižota s tikvicom, salikornijom i vlasuljama, orzom s plodovima mora i dimljenim dagnjama, pašticade od tune te dalmatinskim slasticama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....