StoryEditorOCM

Novinari upalili prvu svijeću na Gastroadventu! Ova godina je posvećena moru, pogledajte od čega je napravljen vijenac

Piše Split SD
30. studenog 2025. - 14:58
Slavica Vuković, Maja Zlokić, Tomislav Šuta, Blaženko Boban, Mia Uzinić, Gordan Jelavić i Alijana VukšićNikola Vilić/cropix/

U Turističko-ugostiteljskoj školi novinari tiskovnih medija upalili su prvu adventsku svijeću te tako otvorili ovogodišnji Gastroadvent, manifestaciju koju već 17. godinu organizira poznata nutricionistica Olja Martinić. Ovogodišnje geslo je "Neka ocean diše", a manifestacija je posvećena inspirativnim jelima s poznatim ili manje poznatim namirnicama koje more daje. 

image

Olja Martinić
 

Nikola Vilić/Cropix

- Motivirani i 3. UN konferencijom iz Nice i Europskim paktom o oceanima, koji imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana, stavili smo u centar našeg druženja posidoniju alge i plodove mora. More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana, već je lijek. Posebno je vrijedna ipak uloga namirnica iz mora u dijetetici zbog nutritivnog bogatstva i visoke biološke raspoloživosti jela s morskim plodovima. Ako znamo da sadrže omega masne kiseline, a malo masti te dostatne količine Zn, Se, J, Fe, te brojne mikronutrijente važne za ljudsko zdravlje, moramo omogućiti da ocean diše kako bi čovječanstvo moglo napredovati.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Naš Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu savršena je riznica znanja i novih znanstvenih spoznaja, koja nam daje smjernice o pravilnom gospodarenju morem - poručuju organizatori koji su surađivali sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Turističkom zajednicom Grada Splita i Turističkom zajednicom SDŽ-a, Javnom ustanovom "More i krš" i Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. 

image

Toni Miloš i učenici škole

Nikola Vilić/Cropix

Gastroadventski vijenac od lažine izradila je Katija Karmelić s ciljem podizanja svijesti o očuvanju posidonije, koja doslovce čini pluća našeg mora. Završila je Školu likovnih umjetnosti te zlatarstvo u Splitu, a osim što se bavi umjetničkim radom, zaposlena je i u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radni instruktor u likovnoj radionici.

image

Autorica adventskog vijenca Katja Karmelić

 

Nikola Vilić/Cropix

Velika inspiracija su joj more i otoci te se u slobodno vrijeme bavi izradom nakita od prirodnih materijala koje nalazi uz more. Tradicionalno su prvu adventsku svijeću upalili novinari tiskovnih medija Slavica Vuković, Maja Zlokić, Gordan Jelavić i Mia Uzinić te gradonačelnik Tomislav Šuta, župan Blaženko Boban i predsjednica TZ-a Grada Splita Alijana Vukšić.

image

Kuhar Ivica Katić i učenici škole
 

Nikola Vilić/Cropix

Kuhar Ivan Katić i učenici Turističko-ugostiteljske škole bili su zaduženi za jelovnik pa su gosti uživali u jelima poput salate od hobotnice i dimljene tune, rižota s tikvicom, salikornijom i vlasuljama, orzom s plodovima mora i dimljenim dagnjama, pašticade od tune te dalmatinskim slasticama. 

image

Slavica Vuković, Maja Zlokić, Tomislav Šuta, Blaženko Boban, Mia Uzinić, Gordan Jelavić i Alijana Vukšić

Nikola Vilić/cropix/
image

Mariola Milardović Perić
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Blaženko Boban, Alijana Vukšić, Mariola Milardović Perić sa zahvalnicama Gastro Adventa koje im je uručila Olja Martinić
 

Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix
image

Jela od morskih plodova koja su spremili učenici

 

Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix
image

Olja Martinić
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Toni Miloš i učenici škole

Nikola Vilić/Cropix
image

Kuhar Ivica Katić i učenici škole
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Vinar Tihomir Kota

 

Nikola Vilić/Cropix
image

Autorica adventskog vijenca Katja Karmelić

 

Nikola Vilić/Cropix
image

Tomislav Šuta
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Župan Blaženko Boban

 

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:30