Ako je suditi po mirisu kuhanog vina, koncertima i gužvama koje se stvaraju čim padne mrak, Advent u Splitu i ove je godine pun života. Od Kampusa, preko Mertojaka, Obrova do Prokurativa, kućice rade punom parom, građani biraju svoje favorite, a rasprave o cijenama postale su gotovo jednako tradicionalne kao i fritule. Prošetali smo adventskim lokacijama u centru grada i provjerili kakva je atmosfera i s ove i s one strane kućica.
– Jučer smo prvi put ove godine otišle na Advent na Prokurativama. Sinoć je čak bila žiža. Za sada smo jako zadovoljne. Najbolji Advent u gradu definitivno je na Kampusu. Velika je razlika u cijenama u Adventu na Kampusu i Prokurativama, na Kampusu cijene su prilagođene studentima, a i stalno su nastupi poznatih pjevača – objašnjavaju nam Nina Bešić i Bernarda Tolić Kulušić, koje ne kriju da će se na Advent još vraćati. Za mnoge mlade Splićane, Advent na Kampusu već godinama drži titulu najpovoljnijeg i najživljeg mjesta za božićni đir, ali ne žale se ni na ovaj na Prokurativama.
Na Prokurativama vlada prava adventska atmosfera: malo gužve u jutarnjim satima, kobasice, kave, poneko kuhano vino u rane sate i zadovoljni ugostitelji, koji svake godine bilježe sve bolju sezonu.
– Ovo mi je treća godina da radim na Adventu. Ova mi je nedvojbeno najbolja, svake godine mi je sve bolje i bolje. Ima jako puno posla, nitko se ne žali na cijene. Jedini smo Advent u gradu koji valja – kroz smijeh govori Josip Lijić iz kućice "Bajamonti" na Prokurativama, dodajući da se najviše prodaju kobasice i kuhana Cannella, njihov specijalitet – liker od jabuke i cimeta.
Nekoliko metara dalje od njih Split je dobio i adventsku kućicu za ozbiljne gurmane. Za one koji hranu shvaćaju ozbiljno, "Debeli Vepar" nudi nešto drugačiji jelovnik
– Radim ovdje od 8. prosinca ove godine, ovo mi je prva godina. Sve mi je savršeno. Posla ima, ujutro manje, poslijepodne puno bolje. U ponudi imamo kranjske kobasice, premium kobasice od vepra, burger od jelena, juneći burger, fritule, gulaš, bakalar... Imamo dobrog kuhara – objašnjava Ronaldo Čudina, ističući kako su burger od jelena i kobasica od vepra apsolutni hit. Cijene? Burger od jelena košta 11,50 eura, klasični 10 eura, kobasica od vepra 6,99 eura, kuhano vino 4,5 eura, kuhani džin 5,50 eura.
No ima i onih koji su malo skeptični. Iako je atmosfera većinom pozitivna, nisu svi jednako oduševljeni ovogodišnjim Adventom.
– U odnosu na prošlu godinu Advent je slabiji, barem mi se tako čini. Na Prokurativama je dobro, u gradu je slabije i nema više Adventa na Zvončacu. Cijene su standard – kratko komentira Šegedin Marina.
Advent ima i svoje male, ljudske probleme, poput izostanka fritula zbog bolesti.
– Ovdje radim prvu godinu. Kućice su super. Preko tjedna nema nešto posla, ali zato za vikend ima i ujutro i navečer. U ponudi nemamo više fritule jer nam se "fritulaš" razbolio – objašnjava Filip Mamić iz kućice "Cheersmas", uz dodatak da se piće ipak prodaje bez problema.
Kad koncerti krenu, posao cvjeta. Cijene kuhanog vina i ostalog pića kod njih iste su kao i kod drugih na Prokurativama.
Da glazba i dobra atmosfera dižu promet, potvrđuju i oni koji su tek nedavno stali iza kućica.
– Ljudi su uvijek opušteni, dobra je božićna atmosfera. Posla ima najviše kad su koncerti, ljudi se napiju pa bude zabavno – kaže Miljenko Luki iz "Sette Sorelle", gdje se nude pizze, fritule i kobasice, uz cijene koje su u adventskom prosjeku. Cijene? Vino i džin kao i kod svih drugih, ali u ponudi imaju i fritule, one koštaju 5,50 eura, razne pizze su od 10 do 15 eura i kobasice po cijeni od 7,50 eura.
Za neke je ovo tek početak adventske priče.
– Otvorile smo Advent ove godine u Splitu. Ovdje nam se baš sviđa, navečer je lipo kad ima koncerata. Cijene... hm, vidjet ćemo – kroz smijeh poručuju Željka Pečar i Sandra Žeravica.
Na Obrovu situacija je nešto drugačija. Advent je manji, ali cijene su više, međutim, i ponuda je raznovrsnija.
Noviteti poput sarme i bakalara za ponijeti očito pronalaze svoju publiku.
– Na Adventu je super. Ovdje je veća žiža, bolji je đir. Navečer je najbolje. Cijene su ovdje dosta povoljnije – govore nam Margita Zirojević i Vana Jovanović, nabrajajući ponudu, od sarme, bakalara i fritula. Sarme to go koštaju 10 eura, obične sarme 14 eura, bakalar to go 10 eura, bakalar bjanko 20 eura, fritule 5 eura, cimet rolice 4 eura, kuhano vino 5 eura, džin 7 eura u kućici "Pandora Greenbox Corto Maltese".
Na samom kraju adventske šetnje nailazimo na kućicu koja se razlikuje od svih ostalih. Ovdje se fritule ne prodaju, nego sami odlučujete koliko ćete novca ostaviti. Sav prihod namijenjen je djeci s Down sindromom, a red ispred kućice često govori više od bilo kakve reklame.
– Fritule su super, jedem ih samo sa šećerom, nisam probala ni s čim drugim. Cijena? Nema cijene – zamisao je famozna – kaže gospođa Marija, uz osmijeh koji savršeno opisuje duh ove kućice.
I dok se na Adventu u Splitu vode vječne rasprave o cijenama kobasica i kuhanog vina, ova kućica podsjeća na to da blagdani nisu samo u maržama i menijima, nego i u solidarnosti, zajedništvu i dobrim fritulama.
Advent u Splitu, čini se, i ove godine ima ponešto za svakoga, od studentskih cijena do gurmanskih delicija, od pune žiže do mirnijih dana u tjednu. A dok god se raspravlja o kobasicama, kuhanom vinu i cijenama, jasno je da božićni duh još uvijek živi, barem dok ne nestane fritula.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....