StoryEditorOCM
Splittanko je režite

Ovo je najskuplja sirnica u Splitu? Poznata slastičarka nije nam htjela otkriti od čega je radi, sve je - prodala?!

Piše M. U.
17. travnja 2025. - 19:09

Brašno, šećer, tri jaja i šest žumanjaka, maslo, mlijeko, malo soli, kvasac, limunova korica i malo ruma ili rakije. Tako se nekada radila sirnica, a napretkom kulinarstva pojavile su se brojne varijacije na temu. Neki se drže originalne recepture dok su drugi odlučili poigrati se sastojcima. Povodom Uskrsa, naši čitatelji posebno su zainteresirani za omiljenu blagdansku deliciju pa smo odlučili provjeriti kakva je ponuda u Splitu. 

Nedavno smo doznali da je u "Bobisu" obična sirnica tri eura, a ona "premium" nudi se za osam. "Art Pâtisserie" obične sirnice prodaje za 4,2 eura, a onu punjenu vanilijom i šumskim voćem za 6,8 eura. Najpopularnija uskršnja štacija "Tradicija" drži se originala te velike sirnice prodaje za 3,60 eura, a male za 2,70 eura. 

Iz splitskih pekara širi se miris sirnica. Cijene? Nikad skuplje, ali u popularnoj pekari našli smo jednu i za 1,60 eura

Posebno su nas zaintirigirali sirnice koje su nešto drugačije (i dosta skuplje) od ovih "običnih", a ponude ne manjka. U "Buttersa" na Gripama sirnica se prodaje za sedam i pol eura, a kako čujemo prepuni su rezervacija za Uskrs. Čitatelji nam javljaju da je sirnica u "Oš Kolač" čak 23 eura.

Kontaktirali smo vlasnicu Teu Mamut da nam potvrdi cijenu, sastojke i kaže nešto o potražnji kupaca, ali nije bila zainteresirana za izjavu. Dalmatinski portal je pisao da je prošle godine cijena bila 19,99 eura. Sirnice su specifične po tome što ostaju svježe više dana, a rade se od batata, pirovog brašna, kokosovog ulja s dodatkom rakije od ruže. Uspjeli smo doznati da su ove godine sirnice rasprodane, a moguće ih je bilo dobiti jedino putem narudžbe.

image

Ilustracija

Nikola Vilić/Cropix

U "Up cafeu" nude malu vegansku sirnicu koja se također radi od pirovog brašna s dodatkom kurkume po cijeni od šest eura. Veći izbor "posebnih" sirnica Splićani su mogli naručiti iz glavnog grada putem weba.

Radi se o tzv. "artisan pincama", a ona od 500 grama se u "Boogie Labu" također prodaje za 23 eura. Specifična je po tome što sadrži kiselo tijesto te je potrebno četiri dana za njezinu izradu. Esplanadina je daleko najskuplja i košta čak 28 eura, ručno je rađena po tradicionalnom receptu. Osjetljivi na gluten u ponudi imaju i sirnicu od 12,5 eura koju mogu naručiti u "Gluten Bio" trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 15:39