Jedan po mnogočemu poseban masterclass održan je u splitskoj Turističko-ugostiteljskoj školi. Sudjelovali su srednjoškolci, njihovi profesori i ravnatelj, kaštelanski vinari i gosti. Srednjoškolci, naravno, nisu pili, ali su na ovom masterclassu, koji je vodio enolog vinarije Markus Slaven Jeličić, naučili podosta o vinu, kaštelanskom crljenku, kušanju vina, brojnim detaljima koji će im zatrebati u njihovu budućem turističko-ugostiteljskom poslu.
Povratak korijenima kaštelanskog crljenka
Masterclass je naslovljen "Povratak korijenima kaštelanskog crljenka" i zapravo je nastavak i završetak kaštelanskog Zinfesta. Kušalo se 10 različitih crljenaka: uz Skaramučin crljenak "Elegance" s Pelješca, predstavljena je i prava reprezentacija Kaštela od devet crljenaka kaštelanskih vinara: Bedalova, Perišina, Vuine, vinarije Putalj, vinarije Sikuli, vinarije Bratinčević, vinarije Markus, vinarije Marin Milan i OPG-a Ivica Radunić. Učenici su gledali i slušali kako se uspoređuju i kušaju vina različitih stilova i berbi od 2020. do 2024.
Uz kušanje različitih crljenaka, o fascinantnom svjetskom putovanju tribidraga, što je kaštelanskom crljenku najstarije ime, preko talijanskog naziva primitivo do američkog zinfandel, govorio je Slaven Jeličić, a učenici i gosti su od njega imali priliku i iz prve ruke učiti o procesima proizvodnje vina.
Nakon masterclassa uslijedila je u restoranu škole tematska večera, na kojoj su se uparivale sorte crljenka s jelovnikom u pet sljedova.
Wine bar Akademis
Posebnost ovog masterclasa o crljenku je i mjesto njegova održavanja. Masterclass se održao u zapadnom dijelu zgrade Turističko-ugostiteljske škole, u Wine baru Akademis. Turističko-ugostiteljska škola Split imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i mjesto je izvrsnosti strukovnog obrazovanja. U sklopu škole su i hotel, dva restorana i wine bar. Uz to što obavljaju svoju svrhu kao hotel i restorani, ovi prostori služe i kao mjesto praktičnog osposobljavanja učenika, koji na životan način uče i ulaze u svoj budući profesionalni život.
Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole i dogradonačelnik Splita, domaćin tematskog masterclassa, veli:
– Naša Turističko-ugostiteljska škola nije obična škola, nešto ovakvo ne postoji nigdje u našem okruženju. I u cijeloj Europi je na razini srednjoškolskog obrazovanja ovakva škola rijetkost. Mi ovdje imamo klasičnu školu, praktikume, a u zapadnom dijelu zgrade je dio koji se zove Akademis. U naravi je to hotel s četiri zvjezdice, ima 19 soba, dva restorana, vinoteku – a sve je to zapravo mjesto za učenje. Iz jednog školskog u ovaj drugi hotelsko-restoranski dio dolazi se bez izlaženja iz zgrade. Ovdje je sve koncipirano tako da djeca uče prvenstveno na praksi, na radu. U praksi se neke vještine najbolje stječu i to je zapravo osnovni smisao postojanja ovakvog objekta.
660 učenika
Škola ima 660 učenika u 32 razreda, ima četverogodišnjih i trogodišnjih zanimanja, sve što u sektoru ugostiteljstva i turizma postoji ovdje se školuje.
– Smisao svega je da naša djeca postanu oni koji će upravljati našim turizmom, na razini srednjeg i višeg menadžmenta. Nećemo mi riješiti problem radne snage, ali ćemo pozicionirati naše ljude na mjesta koja su nam važna. Ovo je premijerni masterclass u našim prostorima. Kako smo partneri Zinfesta u Kaštelima, s organizatorima smo dogovorili ovaj masterclass. Organizirat ćemo desetak masterclassova do proljeća svaka dva-tri tjedna u našem Akademisu i restoranu, gdje ćemo proći i upoznati naše različite sorte, vina i vinogorja. Ovakav koncept itekako je važan budući da povezuje tradiciju, kulturu, lokalne vinare i edukaciju. Upravo s ovakvom vrstom događanja širi se svijest o vinima i podiže se standard na tržištu, te unaprjeđuje povezivanje stručnjaka iz sektora turizma i ugostiteljstva – naglašava ravnatelj Ivo Bilić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....